/ Arnis Balčus / Intervija

10 minūtes ar kuratori Nestanu Nijaradzi

Nestana Nijaradze (1971) ir fotogrāfijas kuratore no Gruzijas, kas kopā ar domubiedriem nodibinājusi Tbilisi fotofestivālu un pašlaik ir tā mākslinieciskā direktore. Pēdējo piecu gadu laikā festivālā piedalījušies daudzi starptautiski atzīti fotogrāfi, piemēram, Antuāns Dagata, Boriss Mihailovs un Martins Pārs. Nijaradze ir bijusi vairāku fotoizstāžu un fotoprojektu kuratore gan Gruzijā, gan ārzemēs. Viņa arī raksta par fotogrāfiju un vada TV raidījumus par kultūru un vizuālo mākslu Gruzijas valsts televīzijā. Nijaradze ir viena no ekspertēm Rīgas Fotomēneša portfolio skatē, kurā fotogrāfi aicināti izrādīt savus darbus. Skatē palikušas vien dažas brīvas vietas, uz to iespējams pieteikties festivāla mājas lapā.

Kā sākās festivāls?

Tbilisi fotofestivāla tradīciju es iedibināju kopā ar franču fotogrāfu Lionelu Šarjē. Jau kopš festivāla pirmsākumiem mūsu galvenais partneris ir Arlas fotofestivāls. Festivāla pamatideja bija padarīt Tbilisi par galveno tikšanās vietu fotogrāfiem no dažādiem reģioniem – Āzijas, Irānas, Turcijas, Krievijas un Arābu valstīm. Svarīgi bija ieviest arī izstāžu tradīciju, lai varētu eksponēt labāko fotogrāfu darbus no visas pasaules un nodrošināt platformu jaunajiem reģionālajiem fotogrāfiem.

Kādi bijušie lielākie izaicinājumi, organizējot festivālu?

Gadu no gada lielākais izaicinājums ir finansējuma trūkums no valsts un smagais darbs nākt klajā ar jauniem risinājumiem, lai atvestu pasaules labāko fotogrāfu darbus uz Tbilisi un atbalstītu jaunos reģionālos fotogrāfus. Tāpat grūtības sagādā kvalitātes līmeņa noturēšana, neraugoties uz nepārejošajām problēmām.

Nosauc trīs aspektus, kāpēc Tbilisi fotofestivāls ir īpašs?

Fotogrāfijas kvalitāte, ko Tbilisi fotofestivāls cenšas nodrošināt, Tbilisi kā festivāla vietas maģija un mērķtiecīgā komanda.

Kā tu raksturotu fotogrāfijas tendences Gruzijā kopumā?

Kopš pagājušā gadsimta beigām fotogrāfija ir kļuvusi par populārāko mākslu Gruzijā un piesaista daudz uzmanības. Patlaban gruzīnu fotogrāfijā ir Jaunā viļņa periods. Postsociālisma mākslinieku paaudzei fotogrāfija ir perfekts instruments, lai stāstītu vizuālus stāstus, pētītu uztveri un interpretētu realitāti.

Kādu tu redzi festivālu turpmāko 10 gadu laikā?

Pēc 10 gadiem notiks 17. Tbilisi fotofestivāls skaistajā Gruzijas galvaspilsētā, piesaistot gan reģionālus, gan ārzemju apmeklētājus ar bagātīgu un izcilu programmu!