/ Foto Kvartāls / Notikumi

Ceļojumu tēma apvīs foto festivālu Lodzā

Jau piecpadsmito gadu pēc kārtas no 9. līdz 19. jūnijam Polijas pilsētā Lodzā norisināsies foto festivāls. Šogad tā tēma būs: HIT THE ROAD – Photographers’ travel, kas būs kā neparasts ceļojums sabiedrībā atzītu mākslinieku pavadībā.

Festivālā būs atainotas gan ceļojumu fotogrāfijas cauri gadsimtiem, gan būs skatāmas arī pašu fotogrāfu veiktās piezīmes no piedzīvotā, gan vizuāli materiāli, kas atspoguļo cilvēku migrāciju. Viena no galvenajām izstādēm Road Trips, kuras kuratore ir Alisone Nosdstroma (Alison Nosdstrom), apmeklētājus aizvedīs pasauli aptverošā ceļojumā. Izstādē būs izstādīti vienpadsmit mākslinieku darbi, kas guvuši pieredzi ceļojot pa dažādu kultūru zemēm un izpētījuši fotogrāfijas nozīmi šajā procesā. Viens no māksliniekiem Kadirs Van Lohuizens (Kadir Van Lohuizen), aģentūras Noor dibinātājs, savā multimediju projektā Via PanAm – The Pursuit of Happiness atspoguļos cilvēku migrāciju. Mākslinieks atainos Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas iedzīvotāju pieredzes stāstus, sniedzot atbildes uz jautājumiem: kāpēc viņi nolemj doties ceļojumā, ko viņi vēlas no tā sev gūt. Lai gūtu atbildes, mākslinieks ir kopā veicis 25 000 kilometru cauri 15 valstīm.

Festivāla otrā izstāde Displaced stāstīs par ceļošanu kā iespēju aizbēgt, kā nepieciešamību doties prom. Mākslinieki savos darbos vēstīs par piespiedu migrācijas fenomenu. Viens no māksliniekiem Magnuss Venmans (Magnus Wennman) ar savu projektu Where children sleep, ko prezentēs arī izstādē, ir ieguvis World Press Photo balvu. Ar šo projektu viņš vērš uzmanību tieši uz gados jaunākajiem migrantiem. Arī citi izstādes darbi apmeklētājos raisīs līdzjūtību starp iekarsušajām debatēm par cilvēku migrāciju.

Kā ļoti nozīmīga izstādes vieta būs arī Art Atlas, kur būs izvietoti postmodernisma mākslinieka Roberta Raušenberga (Robert Rauschenerg) darbi. Izstādē būs skatāmas lielizmēra kolāžas, kas sastāvēs no paša fotogrāfa uzņemtajām bildēm ceļojumu laikā. Kolāžas papildinās fotogrāfijas no mākslinieka arhīva, kas uzņemtas 1980. gados. Šī būs pirmā izstāde Polijas institūcijās, kas atspoguļos tik daudzus Raušenberga darbus un pirmā, kas prezentēs viņa darbus no šī laika perioda.

Izstādēs, kā katru gadu, tiks iekļauti arī desmit Grand Prix Fotofestiwal 2016 finālistu projekti un The Leica Oskar Barnack Award uzvarētāju darbi. Tāpat festivālā liela uzmanība tiks vērsta arī foto grāmatām. Apmeklētāji varēs skatīt izstādi: Paris Photo – Aperture Foundation fotoalbums Awards, kur būs izvietoti pretendentu uz prestižāko foto publikāciju balvu Photographic Publication of the Year 2016 darbi. Festivālā laikā tiks paziņots šīs balvas ieguvējs.