/ Foto Kvartāls / Notikumi

Zandas Pučes izstāde Siguldā

Piektdien, 4. novembrī plkst. 17.30 Siguldas Dabas aizsardzības pārvaldes telpās, Baznīcas ielā 3 tiks atklāta Zandas Pučes izstāde Medības. Ekspozīcijā būs aplūkojamas analogo fotogrāfiju sērija, video no dzīvnieku novērošanas kamerām mežā, video intervijas ar Siguldas un Līgatnes novada medniekiem, arhīva fotogrāfiju albums un medību trofejas.

Senajam cilvēkam, lai izdzīvotu, bija jābūt medniekam. Cilvēki pasauli uztvēra kā vienotu veselumu – dzīvnieki tika personificēti, piešķirot tiem cilvēka rakstura un uzvedības īpašības, bieži vien kā mītiski un maģiski tēli – dažkārt  dievību pavadoņi un vēstneši. Meža māte latviešu tautasdziesmās soda medniekus, kuri nesaudzīgi izturējušies pret meža dzīvniekiem. Noteikumi ir skaidri un saprotami – cieņa pret dzīvību, saprātīgums un samērīgums, godaprāts – tas, ko saprotam ar dabas aizsardzību, ekoloģiju un vides ētiku.

Mūsdienās cilvēks no dabas  ir vairāk attālinājies, daudz kas mainījies. Sabiedrībā valda stereotipiski uzskati: medības ir tikai nežēlīga izklaide, filozofi un arī vegāni līdz mehāniskai abstrakcijai, dažkārt pat nonākot līdz absurdam, diskutē  par dzīvnieku tiesībām.  Medības – par un pret. Vai vērtības ir mainījušās? Kur ir robežas?

Zanda Puče 2016. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas Akadēmijas maģistrantūras Grafikas nodaļu, 2015. gadā – ISSP fotogrāfijas skolu, 2014. gadā – Liepājas Universitātes bakalaura programmu Jauno mediju māksla. 2015. gadā ar Siguldas novada Domes līdzfinansējumu un biedrības Siguldas Mākslu Serpentīns atbalstu īstenots multimediāls projekts Mūsu mājas stāsti, 2014. gadā – projekts Pārceltuve.