/ Foto Kvartāls / Notikumi

Jūrmalā atklāj Jevgēņija Pugina foto izstādi Mana jūra

6. oktobrī plkst. 16.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala) tiks atklāta Jevgēņija Pugina foto izstāde Mana jūra.

Visu oktobri būs skatāma fotogrāfa marīnista Jevgēņija Pugina darbu retrospekcija Mana jūra, kur izstādīta 30 gadu laikā tapušu darbu izlase. Fotogrāfs iemūžinājis gan vecās zvejas laivas Kauguros un Bigauņciemā, gan vasaras un ziemas noskaņas pie jūras. Izstādē būs skatāmi arī izcilo gleznotāju marīnistu Eduarda Kalniņa un Staņislava Kreica portreti.

Izstādes ievadā gleznotājs Andrejs Ģērmanis raksta: “Nu jau daudzu gadu garumā 1955. gadā dzimušais fotomākslinieks Jevgēņijs Pugins attīsta un pilnveido savu skatījumu uz pasauli, cilvēkiem un sev tik mīļo Baltijas jūru. Fotogrāfijai sācis pievērsties 1970 – tajos gados, apgūstot šī amata pamatus patstāvīgi un apmeklējot fotoklubus VEF un Rīga. Pakāpeniski šī aizraušanā pārtapusi par pamatprofesiju. Pirmās Pugina fotogrāfijas tika publicētas laikrakstā Rīgas Balss jau tad, kad viņš mācījās vidusskolā.

1982. un 1983. gadā ar izteiksmīgu mākslinieces Maijas Tabakas portretu Jevgēņijs Pugins kļuva par laikraksta Jūrmala fotokonkursa laureātu. No 1983. līdz 1988. gadam Pugins, strādājot par fotokorespondentu Preses aģentūras Novosti Latvijas nodaļā līdztekus tiešajam darbam nodarbojās ar mākslas fotogrāfiju, pārsvarā pievērsdamies jūras ainavām. Viņš ilgus gadus draudzējās ar māksliniekiem gleznotājiem Eduardu Kalniņu, Aleksandru Zviedri, Staņislavu Kreicu, Nikolaju Karagodinu, Alekseju Fjodorovu, Vladimiru Kozinu. Mākslinieku padomi palīdzējuši Puginam pilnveidot meistarību kompozīcijā un krāsu harmonijā marīnas žanra darbos”.

Pie katra darba, kamēr tas nonāk izstādē, autors strādā ilgstoši, pēc savas gadu gados izkoptas metodikas. Viņš saka, ka attēls vispirms rodas galvā, tad seko vietas meklējumi un tikai pēc tam fotogrāfija. Izstādē darbiem bieži ir minēti divi gadskaitļi, pirmais – kad kadrs ticis uzņemts, otrais – kad tas apstrādāts un kopēts. Nereti intervāls starp fotografēšanas brīdi un jau gatavu darbu ir pat 30 gadi.

Jevgēņija Pugina darbu retrospekcija Mana jūra Jūrmalas pilsētas muzejā būs apskatāma no 2017.gada 4. oktobra līdz 29. oktobrim. Muzeja darba laiks: P., O. – slēgts, T. – Sv. no 10:00 – 17:00. Ieeja – bez maksas.