/ Foto Kvartāls / Notikumi

Jaunā fotogrāfa izstāde par sabiedrības manipulāciju

Piektdien, 9. februārī, plkst. 18.00 Fototelpas izstāžu zālē F. Sadovņikova ielā 39 tiks atklāta Latvijas Kultūras koledžas 2. kursa studenta Ādolfa Mārtiņa Kraukļa fotoizstāde Immanence.

Immanence ir Ādolfa pirmā personālizstāde. Autors šajā fotogrāfiju sērijā atspoguļo personīgo skatījumu uz pasauli, fotogrāfiju izmantojot kā valodas rīku. Studējot šo sev aktuālo tēmu, autors ir nonācis pie secinājuma, ka pasaule nav tik vienkārša, kā tā nereti tiek pasniegta un raksturota.

Immanences būtība ir spēja vispārināt simbolos; tas ir vienums, kas piemīt lietai, parādībai un ir nedalāmi saistīts ar tās būtību. Imanents ir Dievs – tas vienmēr un visur. Autora izpratnē šim imanentajam Dievam mūsdienu pasaulē ir radies līdzinieks. Lielais Brālis – noslēpumains simbols, kas valda pār pasauli un ir vienmēr klātesošs, vērojot visu, ko mēs darām. Fotogrāfiju sērijas koncepcija veidojusies, iedvesmojoties no Dž.Orvela grāmatām 1984, Dzīvnieku ferma un personīgām pārdomām par to, kā iekārtota mūsdienu sabiedrība un kārtība.

Veidojot šo fotogrāfiju sēriju, autors vēlas aktualizēt izvēlēto tēmu, uzdot jautājumus un rast atbildes. Kas īsti ir Orvela Lielais Brālis? Brīvība – realitāte vai iedomas? Prezidents vai kāds, par kura eksitenci mēs nemaz nenojaušam… Videonovērošana, noklausīšanās un drošības pārbaudes – mūsu pašu aizsardzībai vai manipulācijai? Runas un domu brīvība – vai tāda maz eksistē? Autors neapgalvo, ka zina pareizās atbildes un necenšas teikt, ka nekļūdās, taču vēlas veidot diskusijas un veicināt sabiedrību domāt un uzdot nākamos jautājumus.

Lai uzsvērtu tēmas būtību un padarītu izstādi unikālu, autors apmeklētājiem ir sagatavojis ne tikai izteiksmīgu fotogrāfiju sēriju, bet arī pārsteigumu. Izstāde Immanence būs skatāma līdz 23. februārim.