/ Foto Kvartāls / Notikumi

Rīgas Fotomēnesī skatāmas trīs personālizstādes

Festivāla Rīgas Fotomēnesis 2018 atklāšanas nedēļas ietvaros durvis vēra trīs latviešu mākslinieku personālizstādes, kuru centrā ir bailes, intimitāte un radoša brīvība. Līdz 19. maijam mākslas telpā Micēlijs skatāma latviešu grafiti mākslinieka VOUR izstāde Attēls – vai arī tas nav noticis, bet līdz 10. jūnijam Latvijas Kara muzejā – Kristiana Brektes izstāde Ievanotie, savukārt barā Čē – grafikas dizainera un fotogrāfa Sandija Ruļuka personālizstāde Gaiss.

Rīgas ielu māksliniekam VOUR un grafikas dizaineram Sandijam Ruļukam tās ir pirmās personālizstādes. Micēlijā skatāmajā izstādē VOUR apspēlē urbāno aktivitāšu procesu, nesankcionētu atjautību un fotogrāfijas attiecības ar grafiti scēnas efemēro raksturu. Izstāde būs kā turpinājums viņa performancei, kas Micēlijā norisinājās 8. maijā. Turpetim Sandijs Ruļuks, kurš pazīstams kā mājaslapu veidošanas aplikāciju berta.me un Froont izveidotājs, jau vairākus gadus pievērsies fotogrāfijai. Izstādē bārā Čē ir iespēja aplūkot attēlus, kas balansē starp intīmu dienasgrāmatu, ceļojumu un modes fotogrāfiju. “Tā ir kā reakcija uz apkārt notiekošo veiksmes un laimes kultu, kur svarīga ir redzama pārpilnība, panākumi, karjera. Kur sociālais tēls ir svarīgāks par fizisko, un fokusēšanās uz iedomāto nākotni notiek tik ļoti, ka tiek aizmirsts par tagadni, par ķermeni un vienkāršu prieku,” par izstādi stāsta pats autors.

Savukārt populārā un skandalozā latviešu mākslinieka Kristiana Brektes izstāde Ievainotie pievēršas tādām tēmām, kā karš, brutalitāte un seksualitāte. Brekte, kura izstādes vairākkārt tikušas nominētas Purvīša balvai, šoreiz izmanto kara ikonogrāfiju un skaņas efektus, lai reflektētu par cilvēka dzīvi militāra konflikta apstākļos.

Festivāla Rīgas Fotomēnesis 2018 ietvaros līdz pat 7. jūnijam izstādes, publiskās lekcijas, diskusijas, meistardarbnīcas, prezentācijas un filmu seansi notiks Kongresu namā, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, LNB izstāžu zālē, ISSP Galerijā, Kara muzejā, Rīgas Kino muzejā, Micēlijā, bārā Čē, The Mill, Kaņepes kultūras centrā un citviet Rīgā.

Festivāla programma pieejama mājas lapā http://www.rigasfotomenesis.lv