/ Foto Kvartāls / Notikumi

Ieslodzīto jauniešu ikdiena izstādē Cēsu pilsētvidē

Šo ceturtdien, 30. augustā plkst 18.30 Cēsīs tiks atklāta franču mākslinieka Žeremija Junga (Jeremie Jung) fotogrāfiju izstāde Pāri mūriem, kuru autors veidojis sadarbībā ar desmit ieslodzītajiem Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Izstāde būs skatāma no 31. augusta līdz 30. septembrim laukumā pie ­Pils un Lielās Skolas ielu krustojuma.

Kā ieslodzītie jaunieši redz sevi un vidi sev apkārt? Ko fotogrāfijas atklāj par viņu dzīvi “aiz mūriem” un ko viņi fotogrāfētu, ja nebūtu ieslodzījumā? Atbildes uz šiem jautājumiem fotogrāfs Žeremijs Jungs meklēja šī gada sākumā paša vadītajā radošajā darbnīcā, kurā uzņēma Cēsu Audzināšanas iestādes jauniešu – ieslodzīto portretus, kā arī aicināja viņus veidot fotostāstus par savu ikdienu.

Dzīvie, neiestudētie skati no jauniešu dzīves – privātās telpas, “selfiji”, sporta spēles un izklaides – sniedz unikālu ieskatu slēgtās iestādes ikdienā caur pašu iemītnieku acīm. Arī pārdomātie, kopīgi veidotie portreti un ainavas ir centiens dot balsi tiem, kuri bieži paliek nesadzirdēti. Projekts tika veidots kā sadarbība starp fotogrāfu un ieslodzītajiem jauniešiem, tomēr rezultātu negaidītā veidā ietekmēja arī pati iestāde. Stingrie noteikumi paredzēja, ka fotogrāfam ar nazi bija jāizskrāpē no attēliem liecības par citu ieslodzīto identitāti, vidi un personālu. Šī cenzūra – iestādes atstātās fiziskās pēdas attēlā – kļūst par savdabīgu simbolu ieslodzījuma vietas visaptverošai kontrolei.

Fotogrāfs un darbnīcas vadītājs stāsta: “Mani neinteresēja uzzināt, kāpēc viņi ir ieslodzīti. Vēlējos caur kameras skatu meklētāju sniegt viņiem sava veida brīvību, nevis vēlreiz atgādināt par izdarīto noziegumu. Fotogrāfijas kalpoja par vielu kopīgām pārdomām – tas, kā mēs stāstām stāstus un interpretējam attēlus, daudz pasaka par to, kādi esam.”

Žeremijs Jungs uzturējās Cēsīs Ruckas Mākslas rezidenču programmas ietvaros. Projekta rezultātā tapusi dubultizstāde – tā jau šī gada sākumā bija redzama pašā audzināšanas iestādē, bet tagad būs skatāma jebkuram interesantam Cēsu publiskajā ārtelpā. Izstāde “Pāri mūriem” notiks no 31. augusta līdz 30. septembrim Cēsīs, laukumā Pils un Lielās Skolas ielas krustojumā. Atklāšana – 30. augustā plkst. 18.30.

Žeremijs Jungs (Jeremie Jung, 1980) ieguvis Strasbūras Mākslas universitātes bakalaura grādu, kopš 2011. gada strādā kā fotožurnālists un veido ilgtermiņa projektus. Viņa darbi publicēti izdevumos National Geographic, GEO, Der Spiegel u.c., piedalījies izstādēs Francijā un Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu. Jungam ir īpaša interese par mazām kopienām Baltijas valstīs. 2018. gadā viņa darbi no Igaunijas Kihnu un Setomā salām izstādīti Orsē muzejā Parīzē, un publicēta viņa pirmā fotogrāmata Au Large du Temps (Ārpus laika).