/ Foto Kvartāls / Notikumi

ISSP aicina uz cianotipijas tehnikas darbnīcu

2018. gada 20. un 21. oktobrī no plkst. 12.00 – 18.00 ISSP Galerijā notiks cianotipijas tehnikas darbnīca, ko vadīs Somijas māksliniece Henna Tirvainena. Tā būs iespēja fotogrāfiem, māksliniekiem, kā arī jebkuram interesantam izveidot savu darbu šajā alternatīvajā fotogrāfijas tehnikā, kam saknes meklējamas 19. gadsimtā.

Šobrīd fotogrāfijas pasaulē atdzimusi interese par dažādām alternatīvām un pat šķietami arhaiskām attēlu radīšanas tehnoloģijām, kas tiek izmantotas jaunos veidos, lai izceltu un eksperimentētu ar attēlu materialitāti. Darbnīcā ar Somijas mākslinieci Hennu Tirvainenu dalībnieki apgūs 19. gadsimta cianotipijas tehniku, izmantojot fotosensitīvu šķīdumu un UV gaismu, lai radītu unikālus attēlus Prūsijas zilā tonī. Dalībnieki radīs eksperimentālas, gleznieciskas fotogrammas no filmas negatīviem, kā arī ikdienas priekšmetiem (piemēram, augiem un sāli), otrajā dienā tos papildinot un apstrādājot ar dažādām dabiskas izcelsmes krāsām.

Piedalīties aicināti fotogrāfi, mākslinieki un ikviens, kuru interesē izmēģināt roku eksperimentālās fotogrāfijas procesos – iepriekšēja pieredze nav nepieciešama. Pieteikšanās līdz 17. oktobrim, dalības maksa 30 EUR. Darbnīca norisināsies angļu valodā. Vairāk informācijas: ej.uz/cianotipija

Darbnīcas vadītāja Henna Tirvainena (Henna Tyrväinen, 1987) ir vizuāla māksliniece no Pori pilsētas, Somijā. Viņa strādā ar dažādām grafikas un drukas tehnikām, kā arī eksperimentālo fotogrāfiju un instalācijām. Viņa ir aktīva Somijas mākslinieku vadītās organizācijās NYTE un T.E.H.D.A.S, kas regulāri rīko dažādus andergraunda kultūras pasākumus un uztur galeriju 3H+K. Tirvainenas minimālistiskie darbi bieži ir piepildīti ar trauslu melanholijas un ilgu sajūtu. Iepriekš vadījusi dažādas radošās darbnīcas, pievēršoties cianotipijas tehnikai. Šobrīd Henna uzturas Rīgā, kur ISSP Rīgas Rezidences ietvaros strādā pie jauniem darbiem.