/ Foto Kvartāls / Notikumi

Iznācis plānotājs ar Ivetas Gabaliņas (Vaivodes) fotogrāfijām

Iedvesmojoties no dzīves Norvēģijas ziemeļos, plānotāju veidojusi kultūras un mākslas žurnāla Nork Magazine radošā direktore Agnese Zīle. Plānotāju viņa piemērojusi tiem, kas mīl rakstīt, novērtē mākslu, meklē iedvesmu, sevi izaicina un sauc par minimālistiem.

Iesiets mīkstos, kompakta izmēra vākos un printēts uz videi draudzīga papīra, tas veidots angļu valodā. Katrs atvērums veltīts vienas nedēļas izklājumam un latviešu fotogrāfes Ivetas Gabaliņas (Vaivodes) vai brazīļu izcelsmes Norvēģijā dzīvojošās mākslinieces Biankas Hisses darbam. Savukārt tā beigās atstāta vieta pierakstiem, kam nav piemērojami datumi.

Plānotājā iekļautajā foto kolekcijā Polar Iveta Vaivode pēta un attēlo laiku un tā uztveri dzīvojot virs polarā loka gada tumšākajā laikā. Tas ne tikai tiek atklāts caur saules gaismas prombūtni, bet arī ļoti tiešā veidā ar sniega, ledus un ainavisku attēlu fotogrammām, kas eksponētas tieši šķietami melnās polārās nakts laikā. Savukārt mākslinieces Biankas Hissses piecu stundu garā proformancē veidotie darbi balstīti stāstos par polārajām ekspedīcijām un vēsturisko Arktikas kolonizāciju.

Plānotājs mazāk nekā piecsimts eksemplāros būs pieejams tirdzniecībā Latvijā un Norvēģijā. Latvijā tas pieejams Galerija Istaba, M50, Mr.Page, Robert’s Books, Nice Place un citos veikalos.

Plānotāja izdevējs Nork Magazine atpazīstams kā mūsdienīgs dzīvesstila, mākslas un kultūras atspoguļotājs Ziemeļnorvēģijā, piesaistot sava reģiona aktualitātēm un mākslinieciskajai darbībai arī globālu publiku.