/ Foto Kvartāls / Notikumi

Tallinas ielas kvartālā būs skatāmas divas fotoizstādes

28. decembrī plkst. 19.00 Tallinas ielas radošajā kvartālā, Miera ielā 34, atklās divas fotoizstādes – Kitijas Kalui Divas puses un Landas Lagzdiņas Mākslīgā augsne.

Divas puses ir dokumentāla attēlu sērija, kas atspoguļo dzimumu identitātes divas puses. Viena no tām ir bioloģiskā realitāte, kas ir redzamā daļa, otra – pašidentificēts sociāls tēls. Tas ir stāsts par cilvēka iekšējo piederības sajūtu konkrētam dzimumam, kas neatbilst ģenētiskajai iedzimtībai. Fotogrāfijās redzama Latvijā strauju popularitāti gūstošā transpersona Linda no televīzijas šova Caur ērkšķiem uz, viņas privātajā telpā, pašas mājās. Linda bioloģiski ir vīrietis, taču viņas sapnis ir būt sievietei.

Kitija ir dzīvojusi Taizemē, kur saskārusies ar sevišķi brīvu uztveri par dzimumu identitāti un tās mainīgumu. Tas radījis pastiprinātu interesi iedziļināties bioloģisko un sociālo aspektu nesaderībā, kuri šo identitāti veido.

Kitija Kalui pašlaik mācās ISSP Skolā, kā arī ir Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledžas 3.kursa radošās fotogrāfijas studente. Izstāde Divas puses tiek veidota kvalifikācijas darba ietvaros.

Landa Lagzdiņa šobrīd studē Latvijas Kultūras Akadēmijas Latvijas Kultūras koledžā Radošo fotogrāfiju un pusgadu ir mācījusies Stjuarta Franklina vadītā studiju kursā Dokumentālā fotogrāfija. Izstāde Makslīgā augsne ir daļa no viņas kvalifikācijas darba.

Atkritumu poligonu teritorijas ar katru gadu palielinās, paverot skatu uz iespējamu nākotnes ainavu, kurā augsni jaunajai dzīvībai veido cilvēku sadzīves atkritumi. Starp krūmiem un nezālēm, kas aug izgāztuvēs, ir arī ārstnieciski un ēdami augi. Tie ir spējuši pielāgoties un izdzīvot starp atkritumiem, taču to kvalitāte ir apšaubāma. Dokumentālajā fotogrāfiju sērijā Mākslīgā augsne tiek apskatīta šī unikālā vide, kas ir izveidojusies patērētāju kultūras ietekmē, un aicina skatītājus apzināties savu ikdienas patēriņu nozīmi tās izveidē.

Abas izstādes būs apskatāmas tikai līdz 30. decembrim, katru dienu no plkst. 17.00-20.00.