/ Foto Kvartāls / Notikumi

Notiks eksperimentālā kino festivāls Process

Jau trešo gadu Rīgā no 20. līdz 24. martam notiks eksperimentālā kino festivāls Process, piedāvājot plašu starptautisku programmu ar filmu skatem, kino performancem, lekcijām, diskusijām un citiem notikumiem, kas šogad norisināsies LKA Nacionālajā filmu skolā, LKA teātra mājā Zirgu pasts un kinoteātrī Kino Bize.

Festivāls veltīts analogajam eksperimentālajam kino – tajā rādītie darbi filmeti uz Super 8mm, 16mm un citu formātu kinolentes, kas joprojām un aizvien aktīvāk tiek izmantota dažādu neatkarīgu kā individuāli, tā kolektīvos strādājošu kino veidotāju prakse. Šī gada festivāla tema ir Dabas parādības, ļaujot runāt par dažādiem urdošiem jautājumiem saistībā ar pasaules uztveres daudzveidību, par tuvošanās iespeju atšķirīgām pieredzem, par cilveku attiecībām ar to, ko pieņemts devet par sevi, dabu un tehnoloģijām. Šogad Process piedāvās piecas filmu programmas, kurās būs skatāmas gan dažādu pasaules autoru pedejos gados veidoti darbi, kas atlasīti no festivālam iesūtītajām filmām, gan īpaši kūretas programmas. Filmu programmā Par maņu jautājumu atlasītas filmas, kuras vieno interese par kino kā redzes, dzirdes un jebkuru citu maņu mašīnu. Programmu veidojis franču filmdaris un eksperimentālā kino izplatīšanas platformas Light Cone vadītājs Emanuels Lefrāns, kurš festivālā piedalīsies arī ar savu paša filmu izlasi. Lāsmas Bertules veidotā filmu programma Par sugu sastapšanos piedāvās filmas, kas dažādos veidos tiecas izkļūt ārpus cilveka pieredze sakņota skatījuma, dodoties sarunā ar citām būtnem un lietām. Bet programmā Par lietu laiku, kuru veidojusi britu eksperimentālā kino teoretiķe un kuratore Kima Noulza, būs redzamas filmas, kuru centrā ir laiks kā viena no noslepumainākajām un kino allaž klātesošajām dabas parādībām. Ievas Balodes kūretā programmā būs iespeja redzet Baltijas analogā, eksperimentālā kino jaunumus, savukārt Jāņa Putniņa vadītajā retrospekcijas programmā – iepazīties ar amerikāņu datoranimācijas pionieru Džeimsa un Džona Vitniju darbiem. Arī šogad Process piedāvās paplašinātā jeb dzīvā kino performanču programmu Process Expanded, kurā uzaicinātie mākslinieki savus darbus izpildīs, mijiedarbojoties ar kino projektoru, gaismu, telpu un skaņu. Ar audiovizuālām performancem uzstāsies mākslinieki Brita Al-Busultana (Somija), Saša Sama (Somija), Estere Urlusa (Nīderlande), Nana Vanga (Ķīna/Nīderlande) un Mareks Plučeņiks (Polija/Somija).

Procesu ievadīs 16mm kino darbnīca ar pieredzejušo Roterdamas eksperimentālā kino laboratorijas Filmwerkplaats vadītāju Esteri Urlusu, kurā tiks petītas alternatīvas filmas emulsijas izgatavošanas tehnikas un iespejas. Darbnīcas rezultāti būs skatāmi festivāla atklāšanas vakarā 20. martā LKA Nacionālajā filmu skolā, piedaloties Esterei Urlusai, Baltic Analog Lab un teksta grupai Orbīta. Savukārt festivāla noslegumā 24. martā kinoteātrī Kino Bize būs skatāma franču filmdara, Parīzes kino laboratorijas L’Abominable dalībnieka Gijoma Mazluma veidotā 20. gadsimta radikālajiem dzejniekiem un domātājiem veltītā eksperimentālā dokumentālā filma Liels troksnis.