/ Foto Kvartāls / Notikumi

ISSP būs skatāma Evitas Gozes personālizstāde

No 18. oktobra līdz 27. novembrim ISSP Galerijā būs skatāma latviešu mākslinieces Evitas Gozes personālizstāde Sardzē. Tās pamatā ir piecu gadu garumā tapusi fotogrāfiju sērija, kurā autore caur Jaunsardzes kustības vērojumiem pievēršas pieaugšanas un vīrišķības tēmām.

Jaunsardzi – Aizsardzības ministrijas organizētu interešu izglītības formu jauniešiem vecumā no 10 līdz 21 gadam – māksliniece Evita Goze piedāvā uzlūkot kā mūsdienu iniciācijas rituālu, kurā tiek pārkāpts slieksnis, kas šķir bērnību no pieaugšanas. Vienlaikus šī kustība piepilda romantizēti puicisku sapni par izdzīvošanu dabā. Izstādē Sardzē, kuras pamatā ir daļēji antropoloģisks, daļēji iestudēts Jaunsardzes novērojums piecu gadu garumā, būs apskatāmas fotogrāfijas un stāstu papildinoši objekti no jaunsargu mācību procesa. Izvēloties fotografēt pusaudžus, kas vēl mācās, ko nozīmē būt vīrietim un karavīram, Goze pievērš uzmanību ievainojamībai, nedrošībai, pretrunām, atpūtas un noguruma brīžiem, tādējādi uzsverot gan vīrišķības, gan karavīra tēla performatīvo un mainīgo raksturu.

Latviešu māksliniece, kuratore un žurnāliste Evita Goze (1984) absolvējusi fotogrāfijas nodaļu Braitonas Universitātē Lielbritānijā un ieguvusi maģistra grādu vizuālajā komunikācijā Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņas galvenais izteiksmes rīks ir fotogrāfija, taču savos darbos Goze izmanto arī tekstu, vernakulāro fotogrāfiju un atrastus objektus. Gozes darbi bijuši izstādīti Latvijā, Lietuvā, Austrijā, Holandē, Indijā, Japānā, Kanādā, Lielbritānijā un Vācijā, publicēti Latvijas Fotogrāfijas gadagrāmatā, The Guardian, YET magazine, The Calvert Journal un citviet. Sardzē ISSP Galerijā būs Evitas Gozes pirmā personālizstāde Rīgā. Izstādes kuratore — Iveta Gabaliņa.