/ Foto Kvartāls / Blogs

Mājsēdes digitālie ceļojumi: notikumi, izstādes, sarunas

Kamēr ceļošana ir ierobežota un pasaulē plosās pandēmija, dažas mākslas institūcijas atver savus digitālos krājumus, piedāvā interaktīvas izstādes, sarunas un lekcijas, ko iespējams apmeklēt attālināti arī mums. Iepazīstinām ar dažiem tuvākajiem notikumiem.

Foto no Somu fotogrāfijas muzeja kolekcijas. Poika seuraa auringonpimennystä ja suojaa silmänsä mustaksi valotetulla filminkappaleellaHelsinki 15.2.1961.

Somu fotogrāfijas muzejs Helsinkos
Muzeja mājaslapā ir pieejami vairāk nekā 2 miljoni fotogrāfiju, starp kurām ir gan mākslas darbi, gan kolekcijas no žurnālu, reklāmas, modes, dokumentālās, portretu, dabas un cita žanra fotogrāfijām.

Aizdod man savu seju, Tamiko Tīls

The Photographer’s Gallery Londonā
Viena no galerijas piedāvātajām interaktīvajām aktivitātēm digitālajā vidē ir mākslinieka Tamiko Tīla (Tamiko Thiel) akcija Aizdod man savu seju (Lend Me Your Face: Go Fake Yourself!), kurā ikviens var augšupielādēt savu fotogrāfiju un, izmantojot deepfake manipulācijas palīdzību, paspēlēties ar to. Fotogrāfu galerija ir arī radījusi atsevišķu platformu Develop Viewpoint, kurā pieejami īpaši atlasīti, vērtīgi materiāli, podkāsti, raksti un padomi, lai attīstītu savu izpratni par fotogrāfiju.

Foto – Ēriks Vats

Street Level Photoworks Glāzgovā
Skotu fotogrāfu organizācija pandēmijas dēļ pašlaik visus savus notikumus piedāvā attālināti. Tomēr nākamā online saruna ir plānota 11. martā – vairāki kuratori un mākslas zinātnieki aplūkos talantīgā skotu amatierfotogrāfa Ērika Vata (Eric Watt) darbus un dzīvi. Organizācijas mājaslapā un Youtube kontā ir pieejami arī saistoši ieraksti, sarunas, lekcijas par un ap fotogrāfiju.

Foto – Braiens Galderisi (CP 2015)

Starptautiskais fotogrāfijas centrs Ņujorkā
Iespējams, pandēmijas nogurumu var kliedēt, mērķtiecīgi apgūstot ko jaunu. Līdz 29. martam (International Center of Photography) aicina pieteikties diviem fotogrāfijas un digitālās mākslas kursiem. Abas programmas ir intensīvas un norit viena gada garumā. Tās veiksmīgi absolvējot, iespējams iegūt sertifikātu.

Foto – Adji Dieye, Maggic Cube

FOAM Amsterdamā
Starptautiskais fotogrāfijas žurnāls FOAM piedāvā digitālu izlasi ar 2020. gada labākajiem darbiem. Izstāde ir interaktīva, autoru projektus iespējams šķirstīt, it kā virzoties cauri telpām, un visu pavada arī audiāls stāstījums.

Daniels Handals, White Zebra Finch, 2018

FotoFest Hjūstonā
Teksasas mākslas un ideju platforma FotoFest regulāri piedāvā dažādas attālinātas sarunas ar māksliniekiem, institūciju vadītājiem un kuratoriem. Nākamā online tikšanās paredzēta starp mākslinieku Danielu Handalu (Daniel Handal) un fotogrāfijas kuratoru Bostonas mākslas muzejā Kārenu Hāsu (Karen Haas).

Klāra Bodēna The Power Grid, 2018

Moderna Museet Stokholmā
Zviedrijas mākslas muzejs pašreiz apmeklētājiem ir slēgts, tādēļ aicina uz dīvāna notikumiem (sofa events), kurā mākslinieku, kuratoru pavadībā skatītājs savās mājās izstaigā izstādi, kopīgi skatās filmu u.tml. Šonedēļ plānota filmu skatīšanās ar Klāru Bodēnu (Clara Bodén) un tikšanās ar mākslinieci Sāru-Vidi Eriksonu (Sara-Vide Ericson) Alberto Giakometi (Alberto Giacometti) izstādē.