/ Foto Kvartāls / Notikumi

Savu ceļu pie lasītājiem uzsāk grāmata Ziemeļmeitas kods

Jaunums grāmatveikalu plauktos – foto un stāstu grāmata Ziemeļmeitas kods. Tajā melnbaltajās fotogrāfijās un stāstu formā ikviens aicināts kā lielā ģimenes albūmā atrast gan iedvesmas, gan iedrošinājuma pavedienus, brīžiem skaistu, brīžiem smeldzīgu atmiņu nopūtās. Una Taal foto zibšņos notvērusi gan labi zināmas, gan šaurākā lokā atpazīstamas, bet vienlīdz īpašas sievietes, savukārt Kristīne Kutuzova grāmatā iekļāvusi septiņus stāstus gan latviešu, gan angļu valodās.

Ziemeļmeitas kods noteikti nav veidota kā latviešu sieviešu tops. Tas ir stāsts par mūsu izjūtām. Par sievietēm, kuras iedvesmo. Personīgs stāsts par mums pašām, tomēr ne pilnībā autobiogrāfisks. Dažreiz iemūžināju tieši to, ko redzēju, dažreiz palīdzēju līdzradīt bildes varones stāstu. Man patika, jo tas bija kopdarbs ar katru sievieti. Procesā piedalījos gan kā novērotāja, ļaujoties viņu piedāvātajam, un dabas labvēlībai, gan arī kā aktīva dalībniece, veidojot tēlus, izjūtas, balstoties uz bērnības atmiņām un dzīves laikā piedzīvoto. Viens no būtiskiem stimuliem un iedvesmas avotiem Ziemeļmeitas koda tapšanā bija vecmāmiņas māsas uzdāvinātā broša no sudraba pieclatnieka. Grāmatas vāks veidots pēc šīs līdzības,” atzīst Una Taal.

Ziemeļmeitas kods

Fotogrāfijās redzama bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, dzejniece Māra Zālīte, rakstniece Nora Ikstena, baletdejotāja Elza Leimane, filozofe Skaidrīte Lasmane, rakstniece Dace Rukšāne, dziedātāja Ieva Akurātere, bijusī Latvijas Kultūras ministre Dace Melbārde, dziedātāja Ilga Reizniece, psiholoģe Kristīne Balode, aktrise Ausma Kantāne, ginekoloģe Dace Matule, žurnāliste Kristīne Garklāva, aktrise Inese Kučinska, Mākslai vajag telpu vadītāja Katrīna Jaunupe, fotogrāfe Inta Ruka, aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa, komponiste Lolita Ritmanis, dziedātāja Aija Vītoliņa, aktrise Karīna Tatārinova, režisore Laura Groza, režisore Ilona Brūvere, aktrise Agnese Cīrule, komponiste Anna Ķirse, un daudzas citas, kopā pāri simtam sievietes. Īpašu akcentu melnbaltajiem foto piešķir arī mākslinieku Zanes Veldres – Meņģeles veidotās ilustrācijas un Ivo Grunduļa grafiskie risinājumi.

“Grāmata, kurā uz labu laimi var uzšķirt valsts prezidenti un turpat arī meiteni aitu ganāmpulkā, kurā var aizceļot bērnības atmiņās un šķietami nemanot saprast, ka mazliet pietrūkst tā viegluma, kad sapņos varēji kļūt par ko vien vēlies. Mūsdienās ļoti populāras ir dažādas veiksmes formulas. Mums tādas nav, grāmatu no pirmās dienas veidojām drīzāk kā tādu krustvārdu mīklu. Lai to pilnībā aizpildītu, citreiz vajag nodzīvot visu dzīvi, bet citreiz paraudzīties uz to, kā dzīvojušas citas un rast tajā iedvesmu, iedrošinājumu, atbalstu. Un, jā, dažkārt jāsaņem drosme un jālūdz padoms, bet tai, kurai viedums uzkrāts, jāprot dalīties,” par Ziemeļmeitu koda tapšanu stāsta Kristīne Kutuzova.

Ziemeļmeitas kods no 29. aprīļa nopērkama www.hernorthernroots.lv vietnē ar piegādes iespēju Omnivas pakomātos un maija sākumā būs pieejama grāmatu veikalos visā Latvijā. Precīzu tirdzniecības vietu sarakstu iespējams atrast www.hernorthernroots.lv vietnē.