/ Foto Kvartāls / Notikumi

Jāņa Deinata izstāde Blaknes fon Stricka villā

12. jūnijā fon Stricka villā tiks atklāta fotogrāfa Jāņa Deinata izstāde Blaknes, kuru mākslinieks veidojis kā savas dzīves 60. dzimšanas dienu. Izstādes emocionālais saturs vēsta par autora šī laika personiskajām konotācijām un mēģinājumiem tās vizualizēt. Šoreiz Deinats apzināti pievērsies sava iekšējā “es” pašanalīzei un, izmantojot savu iemīļoto dabas tēlu elementus, eksponējis dažādus stāstus par sevi.

Ar izstādes nosaukumu – Blaknes – mākslinieks akcentē šo parādību mūžīgo klātbūtni katrā dzīves situācijā, kuras ne viemēr ir nojaušamas, tomēr allaž klātesošas un nenovēršamas. Ekspozīciju veido speciāli izstādes vietai un konkrētam notikumam atlasīti darbi, un ir interpretējami kā autora sajūtu portreti.

 

Jānis Deinats zināms kā izcils un populārs portretists, tomēr par savu patieso pasaules uztveres instrumentu  viņš uzskata dabu. “Jā, man patīk dabu fotografēt, tieši dabā skatoties, mēs varam netiešā, nepastarpinātā veidā redzēt to, kas mūs visus ietekmē daudz vairāk nekā cilvēku radītie noteikumi. Tie ir dabas likumi,” skaidro Deinats.

Deinata gleznieciskajām ainavām piemīt plaša interpretācijas amplitūda, tajās ir stāsts, intriga un poētiska estētika. Nejaušības elements tām piešķir vieglumu un neobligātumu. Lai arī darbu pamattonis ir klusināts un lirisks, tiem piemīt arī iedarbīga noslēpumainība, kas it kā brīdina: “.. ne vienmēr tas ir tas, ko jūs redzat…”. Šoreiz mākslinieks savu profesionālās meistarības šķautni pielietojis, portretējot pats sevi.

Izstāde apskatāma, iepriekš personīgi sazinoties ar fotogrāfu, tālr. nr. – 29560040.