/ Foto Kvartāls / Blogs

Lietas kursā: fotonotikumi Baltijā

Lai arī pandēmijas ierobežojumu apstākļos lielākoties esam spiesti baudīt kultūras notikumus digitāli, tomēr fotodzīve Baltijā nav apstājusies. Jaunā rubrikā Foto Kvartāls piedāvās apkopojumu ar aktuālākajiem fotogrāfijas notikumiem kaimiņvalstīs.

LIETUVA

  • Jillian Edelstein, Stories from the Land, Stories from the Sea / Džiliana Edelšteina, Zemes stāsti, Jūras stāsti

Martīna Mažvīda Lietuvas Nacionālajā bibliotēkā, 8. oktobris–21. novembris

Viļņā, Martīna Mažvīda Lietuvas Nacionālajā bibliotēkā, var apskatīt starptautiski novērtētās britu fotogrāfes Džilianas Edelšteinas izstādi. Šī ir viņas pirmā izstāde ne tikai Lietuvā, bet arī plašākā Centrālās un Austrumeiropas reģionā. “Tā apvieno personīgo biogrāfiju, kā arī dokumentālus faktus, lai pētītu paralēles starp pašreizējo bēgļu krīzi Eiropā un vēsturisko masu migrāciju, kas sniedza jaunus ģeogrāfiskos atklājumus. Projektā tiek izmantotas atmiņas, arhīvi un mūsdienu fotogrāfijas, lai pētītu mantojumu, politiku un pārvietošanās stāstus, kuri joprojām ir ārkārtīgi aktuāli.”

Jillian Edelstein, Stories from the Land, Stories from the Sea
  • Celebrate for Change / Svinot pārmaiņas

MO modernās mākslas muzejs Viļņā, 4. septembris–2022. gada 27. februāris

“Mēs piedalāmies valsts, ideoloģiskos vai reliģiskos, masu vai personīgos svētkos, bet vai bieži domājam par to nozīmi?” Izstādē redzami dažādu paaudžu lietuviešu fotogrāfu un mūsdienu māklsinieku darbi no MO un citām kolekcijām. Mākslas fotogrāfijas papildina dokumentāli materiāli par subkultūrām – no hipijiem līdz mūsdienu jauniešu kustībām. Tieši subkultūrām raksturīga autentiska svētku kultūra un to alternatīvās formas. Izstādes kuratori – Ugne Paberžīte (Ugnė Paberžytė) un Tomass Pabedinskis (Tomas Pabedinskas).

  • Arūnas Kulikauskas, Twelve seasons / Arūns Kuļikauskis, Divpadsmit gadalaiki

Viļnas Fotogrāfijas galerija, 20. oktobris–20. novembris

Izstāde Divpadsmit gadalaiki iepazīstina ar lietuviešu fotogrāfa Arūna Kuļikauska radošo darbību gandrīz četru gadu desmitu garumā. Saturiski galvenās daļas veido trīs darba posmi – pēdējie padomju perioda gadi, 20 gadu radošie meklējumi Ņujorkā, kā arī 10 gadi pēc atgriešanās Lietuvā, laukos. Izstāde veidota kā vienots stāsts, konteksts autora dzīvei un darbam.

  • Aleksandras Ostašenkovas, Journey to Memory: Another Shore / Aleksandrs Ostašenkovs, Ceļojums atmiņās: Citā krastā

Fotogrāfijas muzejs Viļņā, 15. oktobris–12. decembris

Divas fotogrāfa Aleksandra Osrašenkova fotogrāfiju sērijas apskatāmas Fotogrāfijas muzejā Viļņā. Fotogrāfijas, kas pilnas ar laika plūduma simboliem un daudznozīmīgām metaforām, runā par cilvēka kluso pasauli, viņa esamību, stāvokli un iekšējām izjūtām. “Autora darbi atklāj neparastās atmiņas un fotogrāfijas attiecības. Neinformatīvās, it kā tukšākās fotogrāfijas ir jēgpilnākie un emocionālākie Ostašenkova darbi, ” stāsta Tomass Pabedinskis.

Aleksandras Ostašenkovas, Journey to Memory: Another Shore

IGAUNIJA

  • Nick Brandt, This Empty World: Inherit the Dust / Niks Brandts, Šī tukšā pasaule: Mantojot putekļus

Fotografiska Tallinā, 3. septembris–20. februāris

Šajā izstādē angļu fotogrāfs Niks Brandts turpina sev ierastās tēmas – reflektē par Āfrikas dabas iznīcināšanu un atspoguļo pasauli, kurā bēgošajiem dzīvniekiem vairs nav iespēju izdzīvot. Starptautiski atzītais mākslinieks ar šo izstādi cer palielināt cilvēku izpratni par notiekošo, ļaujot skatītājiem izlemt, vai viņiem pietiek enerģijas rīkoties, lai novērstu ļaunāko. Ikviens no mums var izvēlēties labāku, humānāku, līdzjūtīgāku un ilgtspējīgāku ceļu uz šīs planētas, gan mazos, gan lielākos veidos.

Nick Brandt, This Empty World: Inherit the Dust
  • Arno Rafael Minkkinen, Two Hundred Seasons / Arno Rafaels Minkkinens, Divi Simti Sezonu

Fotografiska Tallinā, 24. septembris–2022. gada 30. janvāris

Izstāde piedāvā plašu ieskatu somu fotogrāfa Arno Rafaela Minkkinena daiļradē – darbi no 1970. līdz 2020. gadam tapuši 30 valstīs. “Fotogrāfa radītais ir kā mūsdienīgs veltījums dabas un cilvēces attiecībām, kā pārlaicīga dzejas forma.” Minkkinena fotogrāfijas atrodamas vairāk nekā 75 muzeju un isntitūciju kolekcijās, arī Pompidū centrā Parīzē un Ņujorkas Modernās mākslas muzejā.

Arno Rafael Minkkinen, Two Hundred Seasons
  • Maisie Cousins, Rubbish, dipping sauce, grass, peony, bum / Meizija Kazinsa, Atkritumi, mērce, zāle, peonija

Fotografiska Tallinā, 8. oktobris–2022. gada 27. februāris

Izstādē apkopoti trīs projekti, kurus māksliniece Meizija Kazinsa radījusi pēdējo piecu gadu laikā. Hiperreālistiskās kompozīcijas parāda ikdienas sadzīves priekšmetus, kuri pārvērsti halucinācijās – spilgtās, drosmīgās un pievilcīgās. Māklsinieces izmantotā makrofotogrāfija piedāvā pasauli tās tīrākajā formā. No samīcītiem augļiem, palielinātām ķermeņa daļām un skaistiem augiem līdz želejveida gļotām, vabolēm un makaronu ēdiena pārpalikumiem, kas dekorēti ar plastmasas mazuļiem – šīs kompozīcijas liek skatītājam izlemt, vai viņiem šīs detaļas šķiet patīkamas vai atbaidošas.

  • Sanni Saarinen, Kohti: Towards / Sanni Sārinena, Kohti: Pret, uz

Fotogrāfijas muzejs Tallinā, 5. novembris–2022. gada 27. februāris

Sanni Sārinena ir fotogrāfe un kultūras antropoloģe no Somijas. “Kohti ir somu vārds, kas nozīmē “pret”, bet es to tulkotu kā mēģinājumu kaut ko sasniegt. Es pētu mirkļus, kuros it kā nekas nenotiek, tomēr savā ziņā notiek visa dzīve. Mani interesē jautājumi par kopīgām atmiņām, ģimeni, izaugsmi, laika ritējumu un robežu starp iedomāto un reālo, kas patiesībā notika un kā mēs to piedzīvojam.”