/ Foto Kvartāls / Notikumi

Iznācis melnbaltās fotogrāfijas kalendārs Pieskarties

Latvijas melnbaltā foto žanram veltītā projekta ietvaros jau kopš 2004. gada tiek veidota unikāla Latio kalendāru kolekcija, kas šogad tiek veltīta tēmai Pieskarties. Šī gada kalendārs tapis sadarbībā ar ISSP Skolu, iesaistot pārsvarā jaunās paaudzes fotogrāfus. Izvērtēšanai tika iesūtītas 207 fotogrāfijas, no kurām žūrija izvēlējās 13, kas tika iekļautas 2022. gada kalendārā.

Pēdējie 2 gadi pasaulē veicinājuši izmaiņas, kas būtiski ietekmējušas mūsu ikdienas paradumus. Sociālā un fiziskā distancēšanās veicinājusi noslēgtību, vientulību, pat atsvešinātību. Šajos apstākļos mēs no jauna novērtējam to, kas pēkšņi mums vairs nav sasniedzams. Tostarp pieskāriena nozīmi.

Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns: “Šogad, izvēloties kalendāra vadmotīvu, vēlējāmies dot iespēju Latvijas jaunās paaudzes fotogrāfiem. Šķita, ka fotogrāfi, kas šo laiku paši piedzīvo, spēs radīt spēcīgus, emocionālus un atmiņā paliekošus stāstus. Izvēlēties labākos darbus bija sarežģīti, jo katrs mēs fotogrāfijā saredzam, sajūtam ko citu. Un tā, manuprāt, ir viena no svarīgākajām melnbaltās fotogrāfijas īpašībām – uzrunāt ikkatru, neatstāt vienaldzīgu.”

“Pieskāriens ir pamatvajadzība. Ja mēs cilvēkam atņemam iespēju sajust, tas ir līdzīgi kā atņemt cilvēkam spēju redzēt, dzirdēt, kustēties. Tā ir ļoti būtiska mūsu augšanas, labsajūtas, veselības un cilvēciskās pieredzes daļa. Šo vajadzību pēc pieskāriena, kontakta, siltuma, kopā būšanas mēs nesam sev līdzi visas dzīves garumā. Un tas nav stāsts tikai par to, kā pārdzīvot pandēmijas laiku, tās ir rūpes par savu labsajūtu un līdzsvaru visu mūžu,” stāsta psihoterapeite Indra Majore-Dūšele.

Šī gada kalendārā iekļuvuši 12 autoru darbi. Tostarp Baibas Tarzieras, Montas Kurmes, Silvijas Danelsones, Elvīras Blumfeldes, Eduarda Kapšas, Anitas Sakas, Elīnes Bukas, Jāņa Spurdziņa, Sarmītes Bogdanovičas, Daces Umblijas, Jāņa Kļaviņa, Ulda Balgas fotogrāfijas.

ISSP Skolas vadītāja Jūlija Berkoviča: “Pieskāriena dziļākā jēga, manuprāt, ir mums katram pieskarties pašam sev. Esam ne tikai garīgas, bet arī fiziskas būtnes, un pieskārieni mums ir nepieciešami visos sajūtu līmeņos – gan saskarsmē ar citiem cilvēkiem, citām būtnēm, ar dabu, gan, pamatu pamatos, nepieciešams iekšējais kontakts pašiem ar sevi. Tāpēc arī lielākais darbs, ko paveic kāds mākslas darbs, tostarp fotogrāfija, notiek skatītāja galvā. Tas, kas padara kādu mākslas darbu unikālu un personisku, ir gan tā autora darbs, gan skatītāja personiskā reakcija, sajūta, pārdzīvojums. Mums bija prieks līdzdarboties šī kalendāra tapšanā.”

Latio melnbaltās fotogrāfijas kalendārs izdots jau 18. reizi. Šajā ikgadējā foto projektā iemūžinātas gan izcilu latviešu fotogrāfu individuālās kolekcijas, gan vairāku meistaru fotogrāfijas, kas apvienotas vienotā radošā koncepcijā. Kalendārs netiek dots pārdošanā, nokļūstot vien ierobežota loka melnbaltās fotogrāfijas žanra cienītāju kolekcijās.