/ Foto Kvartāls / Notikumi

Fotogrāfijas, dzeja un mode izstādē No vārda par attēlu

No 2. līdz 30. septembrim Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā) apskatāma Somijas Institūta Igaunijā organizētā, daudzējādā ziņā neparastā pārrobežu izstāde No vārda par attēlu, kas apvieno dažādas mākslas jomas, valodas un radošus cilvēkus no trim dažādām valstīm. Izstādes atklāšana paredzēta 7. septembrī plkst.17.00.

Izstādē No vārda par attēlu piedalās fotogrāfe Elīna Simonena (Elina Simonen), kas saistīta gan ar Somiju, gan Igauniju, 2021. gada daudzvalodu mobilā dzejas festivāla Dzejas brauciens dalībnieces dzejnieces Susinukke Kosola (Somija), Sveta Grigorjeva (Igaunija) un Madara Gruntmane (Latvija), kā arī jaunie modes dizaineri, kuri studē Ālto Universitātē Somijā – Triin Tint un Tauri Västrik (Igaunija), Laima Jurča (Latvija), Laura Rusanen (Somija).

Modes fotogrāfijas, kas radītas, iedvesmojoties no dzejoļiem, aizved skatītāju uz Lasnamē, Rummu karjeru un Kohilu Igaunijā. Fotogrāfijās iemūžināti mirkļi starp bezpersoniskām daudzdzīvokļu ēkām, satiksmes haosu, pamestu pelnu kalnu un dārzu, kas aicina domāt par zudušo laiku.

Elīna Simonena ir modes un portretu fotogrāfe no Somijas, kas strādājusi daudzviet pasaulē. Modes fotogrāfiju sērija, iedvesmojoties no dzejas, tapusi ciešā sadarbībā ar stilisti Alli-Liis Vandel (Igaunija).

Dzejas brauciens ir daudzvalodu mobilais dzejas festivāls, kura mērķis ir veicināt dzejas tulkojumus. Izstādē izmantotie dzejoļu fragmenti ir izstādīti to oriģinālvalodās – somu, igauņu un latviešu valodā.

Izstāde veltīta Somijas Institūta Igaunijā 30. darbības gadam.

Izstāde apskatāma bibliotēkas darba laikā: darbdienās 9.00-20.00, sestdienās 10.00-17.00.