/ Foto Kvartāls / Notikumi

Fotomuzejā skatāma Pētera Korsaka radošajai darbībai un pētniecībai veltīta izstāde

Fotogrāfijas vēsturnieks Pēteris Korsaks (1937) ir viens no Latvijas Fotogrāfijas muzeja (LFM) izveidotājiem un pastāvīgās ekspozīcijas autors. Atzīmējot viņa pētnieciskās darbības ieguldījumu, muzejā no 2022. gada 8. decembra līdz 2023.gada 29. janvārim skatāma izstāde Pēteris Korsaks. Radošajai darbībai un pētniecībai veltīta izstāde autora 85. dzīves jubilejas gadā.

Izstāde Personības manā dzīves ceļā (2. stāva zāle) ir veltījums Pētera Korsaka laikabiedriem, ar kuriem ir bijusi profesionāla sadarbība. Tie ir dokumentāli stāsti par cilvēkiem, kas ar savu radošo darbu ir atpazīstami Latvijā un aiz tās robežām – Egons Spuris, Valters Caps, Andrejs Eglītis, Gunārs Birkerts, Broņislava Martuževa, Vaira Vīķe-Freiberga un citi.

Gunārs Birkerts. Foto – Pēteris Korsaks

Godinot Pētera Korsaka ieguldījumu ekspozīcijas Latvijas fotogrāfijas vēsture. 1839 – 1940 izveidē un 2023. gadā sagaidot tās trīsdesmitgadi, Latvijas Fotogrāfijas muzejs sadarbībā ar operatoru Artūru Lūriņu (1990) izveidoja dokumentālu kino komentāru (3. stāva zāle) par unikālas personības un muzeja ekspozīcijas kā atmiņu kultūras glabātājas sinerģiju. Video filmēts uz Super 16 mm melnbaltās filmas, pašrocīgi attīstīts Baltic Analog Lab. Filmas negatīvu ieskanējot un tad apgriežot pozitīvā nav izmantots filtrs. Redzamie vizuālie efekti rodas attīstīšanas procesā. Tehnoloģiski tas ir tieši tas pats sudraba želatīna process, kuru lietoja fotogrāfijā kopš 19. gs. beigām.

Pēteris Korsaks vairāk kā 40 gadus sava darba mūža veltījis Latvijas fotogrāfijas vēstures izpētei, atstājot, izcilas un paliekošas Latvijas kultūrvēstures liecības. Nenovērtējams ir Pētera Korsaka ieguldījums fotogrāfa Mārtiņa Buclera (1866 – 1944) atstātā mantojuma pētniecībā, VEF MINOX vēstures un tā izgudrotāja Valtera Capa (1905 – 2003) biogrāfijas izpētē un daudzu citu būtisku fotogrāfijas medija tēmu apkopošanā. Savus pētījumus vēsturnieks ir plaši publicējis rakstos un apkopojis grāmatās. Kā līdzautors Pēteris Korsaks ir piedalījies izdevumā Latvijas fotomāksla: Vēsture un mūsdienas (1985). Pēdējos gados ir tapušas grāmatas “Latviešu fotogrāfi – kara liecinieki” (2019), “Eižens Finks, Fotogrāfs leģenda” (2022). Pētījuma rezultāti joprojām ir apskatāmi LFM pastāvīgajā ekspozīcijā, kurai 2023. gada maijā apritēs 30 gadi. Kā LFM vēsturnieks (1990 – 2008) viņš veidoja fundamentālu bāzi muzeja krājumam un tā pētniecības tradīcijām. Šobrīd autors pievērsies liecību un materiālu apkopošanai par represijās cietušajiem fotogrāfiem kā arī Pirmā un Otrā pasaules kara reportieriem. Pēteris Korsaks ir Kultūras fonda Spīdolas fonda pirmais stipendiāts Latvijā (1988), Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.