/ Foto Kvartāls / Notikumi

Atklās pirmo Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādi

28. aprīlī skatītājiem durvis vērs Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas NEXT 2023 (RFB – NEXT 2023) pirmā izstāde – izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa Intro zālē gaidāma poļu mākslinieces Mihalinas Kacperakas (Michalina Kacperak) izstāde Vārīga vieta. Tas būs personisks stāstījums par mākslinieces ģimenes pieredzi ar tēvu – alkoholiķi. Izstāde tiks atklāta 27. aprīlī 18:00 reizē ar RFB – NEXT 2023 programmu. Atklāšanas laikā gaidāma tikšanās ar mākslinieci un kopīga pastaiga izstādē. Vārīga vieta skatītājiem būs pieejama līdz 18. jūnijam. RFB – NEXT 2023 programma dažādās Rīgas izstāžu zālēs un galerijās norisināsies līdz 23. jūlijam.

Katru otro gadu noritošajā NEXT programmā Rīgas Fotogrāfijas biennāle pievēršas Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. Šī gada programmas fokuss ir “neērtās” tēmas. Biennāles kuratori apmeklētājiem sarūpējuši astoņas domas rosinošas izstādes, kurās jaunie mākslinieki caur izaicinājumiem meklē atbildes uz jautājumiem par identitātes veidošanos.

Izstādē Vārīga vieta jaunā poļu māksliniece Mihalina Kacperaka (1993) vētī savu personīgo pieredzi, kā vecākā no četrām meitām augot disfunkcionālā alkoholiķa ģimenē. Par iedvesmu viņai kalpo jaunākās māsas Zosjas, kurai tagad ir trīspadsmit gadu, drosme un izdoma. Zosja, radot sev drošu pasauli bīstamās mājās, ir pārvērtusi savu istabu košā patvērumā ar krāsainiem zīmējumiem noklātām sienām un piepildījusi to ar dažādu spilgtu materiālu konstrukcijām, un lellēm, figūriņām, rotaļlietām un spēlēm.

Šī istaba Kacperakai likusi saprast, ka Zosjas žesti atspoguļo viņas pašas pieredzi. Sākotnēji viņa vienkārši dokumentēja šo telpu, galvenokārt vēloties vienkārši samīļot savu bērnības “es”. Vēlāk māksliniece, pārveidojot uzietās kompozīcijas, sāka veidot pati savas instalācijas. Procesos sāka iesaistīties arī Zosja, un viņas kopā veidoja sava tēva portretus. Izstādē būs skatāmi gan uzņemtie fotoattēli, gan Kacperakas veidotās instalācijas, un arī kopā ar māsu radītie darbi.

Poļu fotogrāfe Mihalina Kacperaka nodarbojas gan ar dokumentālo, gan ar mākslas fotogrāfiju. Iepriekš viņa ir ieguvusi maģistra grādu filozofijā, bet pašlaik studē Lodzas Filmu skolā fotogrāfijas novirzienā. Kacperaka izmanto dažādas tehnikas, sākot no digitālās un analogās fotogrāfijas līdz kolāžām un arhīvu attēliem. Svarīgākā viņas darbu daļa veltīta personiskiem, sarežģītiem stāstiem, kas aktualizē tēmas, kas saistītas ar bērnību, atmiņām, sociālo atstumtību un identitāti plašā nozīmē. Līdz šim Kacperaka piedalījusies vairākās starptautiskās grupu izstādēs Polijā un Lietuvā, kā arī jau plūkusi laurus 12. Parīzes Circulation(s) festivālā (2022). Projekts Vārīga vieta ticis publicēts žurnālā OVER (2022) un ieguvis Ennas Leslijas Barturas studentu balvu Bartur PhotoAward konkursā.

Izstādi kūrējusi māksliniece un kuratore, Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere. Izstāde tapusi sadarbībā ar galeriju Jednostka un Nacionālo Filmu skolu Lodzā (PL).