/ Foto Kvartāls / Notikumi

Dokumentālās filmas Redzot dienasgaismu: Dorotijas Bomas fotogrāfija seanss Fotomuzejā

Ceturtdien, 27. aprīlī plkst. 18:00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā Dorotijas Bomas (Dorothy Bohm) izstādes Pasaules vērojums ietvaros būs iespējams noskatīties režisora Ričarda Šova (Richard Shaw) veidoto dokumentālo filmu par starptautiski atzītās britu fotogrāfes biogrāfiju un daiļradi Redzot dienasgaismu: Dorotijas Bomas fotogrāfija (Seeing Daylight: The Photography of Dorothy Bohm, 2018).

Redzot dienasgaismu: Dorotijas Bomas fotogrāfija ir kinematogrāfiski tverts stāsts par vienu no Lielbritānijas izcilākajām fotogrāfēm, kuras mūžs mērāms gandrīz gadsimta garumā, no kuriem vairāk kā 70 gadus veltot radošam darbam fotogrāfijā. Filmas režisoru Ričardu Šovu iedvesmoja Dorotijas Bomas (1924 – 2023) dzīvesstāsts un veids kā tas atspoguļojas viņas fotogrāfijās. Filma lieliski parāda, cik neatraujama un saistīta ir mākslinieces biogrāfija un viņas pasaules redzējums, kas tverts fotogrāfijā. Filmā (45 min) ietverti arhīva materiāli, kā arī intervijas ar Dorotiju Bomu, viņas ģimenes locekļiem un Lielbritānijas fotogrāfijas nozares pārstāvjiem, piemēram,  bijušo Viktorijas un Alberta muzeja fotogrāfijas kolekcijas kuratoru Marku Hovartu-Būsu (Mark Haworth-Booth), fotogrāfijas vēsturnieku un kuratoru Kolinu Fordu (Colin Ford), fotogrāfu Paulu Hillu (Paul Hill) un daudziem citiem.

Dorotijas Bomas (1924. gadā dzimusi kā Izraelīta tagadējā Kaļiņingradā) bērnība pagāja Lietuvā, Klaipēdā. 1939. gadā, kad varu pārņēma nacistiskās Vācijas militārie spēki,  Dorotija bija spiesta emigrēt uz Angliju. Jau agrīnā profesionālās darbības posmā, veiksmīgi strādājot komerciālā portreta žanrā, Dorotija sevi pilnveidoja arī dokumentālās fotogrāfijas virzienā, īpaši iedziļinoties ielas fotogrāfijas žanra mākslinieciskajos risinājumos. Līdz 1970. gadiem viņa galvenokārt nodarbojas ar melnbalto fotogrāfiju, pievēršoties cilvēkvides un strauji mainīgās pasaules dinamikas atspoguļošanai, taču 1980. gados fotogrāfe pievērsās klusās dabas studijām. Viņa tās veidoja krāsu fotogrāfijā, kā arī īpaši radoši izmantoja Polaroid kameru un šīs tehnoloģijas tonālo estētiku.

Filma tiks rādīta angļu valodā (bez subtitriem). Dorotijas Bomas izstāde Pasaules vērojums Latvijas Fotogrāfijas muzejā atvērta līdz 7.maijam.