/ Foto Kvartāls / Notikumi

Impresijas par Abū Dabī. Rīgas Fotogrāfijas biennāle – NEXT 2023 atklās otro izstādi

No 29. aprīļa LOOK galerijā Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 programmas ietvaros būs skatāma Apvienotajos Arābu Emirātos dzīvojošās latviešu mākslinieces Adeles Bea Cipstes personālizstāde Starp: impresijas par Abū Dabī. Izstāde ir mākslinieces refleksija par to, kas rada vietas sajūtu (sense of place) un kā indivīda piesaiste vietai mainās, veidojoties pieredzes slāņiem un atmiņām. Izstāde tiks atklāta 28. aprīlī 17:00, klātesot māksliniecei. Apmeklētājiem tā būs pieejama līdz 20. maijam. Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas NEXT 2023 notikumi Rīgas izstāžu zālēs, galerijās un pilsētvidē sāksies 27. aprīlī un turpināsies līdz 23. jūlijam.

Rīgā uzaugušās un pašlaik Apvienotajos Arābu Emirātos dzīvojošās latviešu mākslinieces Adeles Bea Cipstes darbu izstādes uzsvars ir vietas pieredze, vizuālā saikne starp vietu un skatītāju. Izvēlētie darbi rosina jautājumus par starpkultūru izpratnes, identitātes un piederības tēmām. Vienlaikus izstāde vaicā, kā brīvprātīga emigrācija ietekmē cilvēka skatījumu uz vietu, mājām un izpratni par kultūridentitāti. Vai mājas ir vieta, ar kuru izjūtam visciešāko emocionālo saikni, vieta, kurā ir izdota cilvēka pase, vai vieta, kurā visbrīvāk iederamies, jo vislabāk to pazīstam un saprotam tās kultūru?

Kā atspēriena punktu savos darbos māksliniece izmanto personīgo pieredzi, ikdienā pakāpeniski veidojot arvien ciešāku saikni ar un izpratni par Apvienoto Arābu Emirātu vidi. Darbos Cipste tver komentārus un jautājumus par tā saukto “arābu pasauli”, ar kuriem viņa ir saskārusies, periodiski atgriežoties Latvijā, novērojumus par savu mainīgo piederības sajūtu Latvijai un AAE, un saviem un citu aizspriedumiem pret šīm abām lokācijām.

Izstādes kurators ir viens no LOOK galerijas dibinātājiem, tās izstāžu programmas vadītājs Raivis Alksnis.

Adele Bea Cipste (1998) ir Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) mītoša vizuālā māksliniece. Radošajā praksē viņa galevnokārt izmanto zīmējuma un fotogrāfijas medijus. 2022. gadā viņa pabeigusi mākslas bakalaura studijas Ņujorkas Universitātē Abū Dabī. Cipste māksla darbos koncentrējas uz vietas pieredzi, pētot krustpunktus starp dabisko un konstruēto, izceļot fizisko ģeogrāfiju afektīvo spēku un reflektējot par to, kā fiziskā telpa mediē atmiņu. Šobrīd viņas mākslas prakses uzsvars ir uz jaundarbu radīšanu, kuri izriet no konkrētām lokācijām AAE un no AAE fiziskās vides īpatnībām, kā arī pārdomām par mākslinieces pastāvīgi mainīgajām attiecībām ar Latviju emigrācijas kontekstā. 2023. gadā viņa ir piedalījusies mākslas darbnīcu sērijā Jameel mākslas centrā kopā ar palestīniešu mākslinieci Džumanu Emilu Abūdu (Jumana Emil Abboud), Spectrum fotogrāfijas rezidencē Manarat Al Saadiyat mākslas centrā un mākslas platformas Engage101 izstādē. Viņa strādā vienā no Persijas līča vadošajiem fotocentriem Gulf Photo Plus.