/ Foto Kvartāls / Notikumi

Rīgas Fotogrāfijas biennalē – NEXT 2023 atklās jaunā kuratora izstādi

No 8. maija līdz 15. jūlijam Latvijas Mākslas Akadēmijas (LMA) Eksperimentālajā izstāžu telpā Pilot būs skatāma Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 (RFB – NEXT 2023, 27. aprīlis – 23. jūlijs) grupas izstāde Atrastais laiks. Tā tapusi apbalvojuma Jaunais kurators! ietvaros. Šis apbalvojums – iespēja realizēt pieteikto izstādes ideju – katru otro gadu biennāles programmas NEXT ietvaros tiek piešķirts kādam jaunam un daudzsološam Latvijas mākslas kuratoram. Starptautiska žūrija iespēju organizēt iecerēto izstādi piešķīrusi Laimai Dabertei. Izstādē līdzās pašas Dabertes darbiem būs skatāmi Latvijas mākslinieku Kristapa Freimaņa un Armanda Andžes, un portugāļu mākslinieces Terēzas Faleiru (Teresa Faleiro) darbi. Izstādes atklāšana notiks 3. maijā pulksten 18:00.

Konkursu Jaunais kurators! programmas NEXT ietvaros rīko Rīgas Fotogrāfijas biennāle sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas kuratoru programmu. Tas Latvijas jaunajiem kuratoriem piedāvā iespēju demonstrēt savas spējas un veicināt izpratni par kuratoru nozīmīgo ieguldījumu mākslas ekosistēmā. Apbalvojuma mērķis ir veicināt diskusiju par kuratora lomu mūsdienu mākslā un kultūrā kā par radošu personību un starpnieku, kas veido veiksmīgu dialogu ar sabiedrību. Konkurss norisinājās 2022. gada oktorbī un tā uzvarētāju – Laimu Daberti ar izstādes ideju Atrastais laiks – noteica starptautiska mākslas ekspertu žūrija.

Izstādē Atrastais laiks mākslinieki aplūko cilvēka atmiņām raksturīgu tendenci – vietas un telpas uztveres interpretāciju dažādos veidos, izejot no indivīda līdzšinējās pieredzes, tā brīža sajūtām, domām vai to iztrūkuma. “Ar asociācijām, domām, pat ķermeniskām sajūtām var definēt ielas, laukumus, veselas pilsētas un dabas ainavas, un tādējādi veidojas sajūtu kolekcijas un atmiņu kartes, kuras nēsājam sev līdzi un piedzīvojam atkal no jauna. Pilsētas audums ir gaismu, skaņu, smaržu un pieskārienu krātuve. Tas katram atmiņā ieauž paliekošus tēlus, un katram klāt esošajam top karte ar nejauši iepazītām sajūtu ainavām un iztrūkstošo fragmentu caurumiem, kurus atkal un atkal atpazīt vai aizpildīt ar jaunu domu un atmiņu ielāpiem,” par ideju raksta tās kuratore un viena no māksliniecēm Laima Daberte.

Starptautisku ekspertu žūrija, kas nominēja izstādes ideju apbalvojumam, par to saka: “Turbulentā ikdienas notikumu virpulī mākslinieki arvien aktīvāk meklē patvēruma vietas, kurās atgriezties vai kuras no jauna sameklēt, lai atrastu to, kas virza mūsu katra iekšējo radošumu. Šķiet, ka Laima vienlaicīgi ir atradusi gan šīs vietas, gan turpina tās meklēt, lai skatītājiem un izstādes piedzīvotājiem ļautu patverties.”

Laima Daberte (1991) ieguvusi bakalaura grādu tēlniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā, pēc tam apguvusi arhitektūras studijas Rīgas Tehniskajā universitātē. Ieskatu fotogrāfijā paplašinājusi ISSP skolas ievadkursā. Līdz šim viņa jau ir piedalījusies vairākās izstādēs, projektos un simpozijos un pašlaik apgūst kuratora specializāciju Latvijas Mākslas akadēmijā.