/ Foto Kvartāls / Notikumi

LMS galerijā atklās Rīgas Fotogrāfijas biennāles grupas izstādi

No 26. maija Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā  norisināsies Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2023 (RFB – NEXT 2023) grupas izstāde Caur puķēm. To kūrējušas Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja, māksliniece un kuratore Inga Brūvere un norvēģu māksliniece un kuratore Marīe Šēvolda (Marie Sjøvold, NO). Izstādē būs skatāmi lietuviešu mākslinieces Ievas Maslinskaites (Ieva Maslinskaitė), igauņu mākslinieces Hedi Jānso (Hedi Jaansoo), latviešu mākslinieces Agates Tūnas un norvēģu mākslinieka Daniela Visenta Hansena (Daniel Vincent Hansen) darbi. Izstāde LMS galerijā Mākslinieku namā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā, tiks atklāta 25. maijā pulksten 18:00. Apmeklētājiem tā būs pieejama katru dienu, arī svētku dienās, no 12:00 līdz 18:00 līdz 2. jūlijam.

Izstādē Caur puķēm būs skatāmas četru jaunu mākslinieku pārdomas – četras versijas lietu patiesās būtības meklējumiem, ienirstot sevī un uzmanīgi iztaujājot savu izvēlēto mākslas valodu – fotogrāfiju. Lietuvu, Latviju, Igauniju un Norvēģiju pārstāvošos autorus vieno ne tikai ikvienam jaunam cilvēkam dabiski piemītošā pašizziņas dziņa un vēlme saprast savu pozīciju kopējā pasaules ainā, bet arī veids, kā to īstenot.

Urdošos jautājumus par savu identitāti un vietu pasaulē viņi risina ar biologa – dzejnieka pieeju. Mākslinieku attieksmē jaušama vēlme iedziļināties un pietāte pret apkārtni – dabu un kultūru, individuālo dzimtas un kolektīvo sabiedrības vēsturi. Viņu skatījums vedina mainīt iesīkstējušos, gadsimtiem valdošos priekšstatus par pasaules kārtību, kurā viss griežas ap Homo sapiens vēlmēm un ir pakļauts viņa vajadzībām. Nesaudzīgi patērnieciskā dzīvesstila vietā viņi ir izvēlējušies ieklausīties un sadarboties ar apkārtējo vidi, tādēļ mācās sazināties “ziedu valodā”.