/ Foto Kvartāls / Notikumi

Rīgas Fotomēnesis: Kā mākslīgais intelekts redz Latvijas fotogrāfiju, medijus un politiku?

Šonedēļ Rīgas Fotomēneša projekta Mākslīgā intelekta Latvija ietvaros būs skatāmas 7 jaunas izstādes ar mākslīgā intelekta ģenerētiem attēliem – par Latvija fotogrāfiju, teātri, modi, politiku, policiju un noziedzību, medijiem, kā arī interjeru un dizainu.

Pirmdien, 22. maijā plkst. 18.30, izstādē Latvijas fotogrāfija norisināsies ekskursija ar fotogrāfu Sandiju Ruļuku, kurš runās par mākslīgā intelekta attiecībām ar autorību, bailēm no nezināmā, zādzībām un ko darīt ar inovāciju, ja tā ir pārāk inovatīva. Savukārt ceturtdien, 25. maijā plkst. 18.30, izstādē Latvijas politika sociālais psihologs Ivars Austers meklēs atbildes uz to, kas gudrāks un mākslīgāks – politiķi vai mākslīgais intelekts?

Projekts Mākslīgā intelekta Latvija ir unikāls mākslas projekts, kur pirmo reizi fotogrāfijas festivālā visi attēli ir radīti ar mākslīgā intelekta attēlu ģeneratoriem. Projekta autors Arnis Balčus šādā veidā dokumentē mākslīgā intelekta attēla ģeneratorus tā sākumposmā, kā arī dekonstruē Latvijas paštēlu, dodot iespēju mums paskatīties uz sevi no malas. “Reizēm šie attēli ir kā trāpīgas anekdotes, kas atklāj mūsu iezīmes, mentalitāti, ierasto lieto kārtību,” saka Balčus.

Izstādes visu maija mēnesi norisinās speciāli izveidotajā galerijā Ģertrūdes ielā 64, katra izstāde ir skatāma tikai vienu dienu laikā no 14.00-20.00, ieeja brīva. Galeriju nakts Riga Last Thursday ievaros 25. maijā izstāde Latvijas politika būs skatāma līdz plkst. 22.00.

Projekta sakatā izdots arī katalogs, kas piedāvā vizuālu ieskatu 31 tēmā, bet ievadu tam rakstījis šobrīd populārais teksta ģenerators ChatGPT.