/ Foto Kvartāls / Notikumi

Elīnas Rukas izstāde Mūžīgā šalkoņa Gors Mākslas galerijā

No 3. jūnija līdz 30. jūlijam Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā būs apskatāma Elīnas Rukas personālizstāde Mūžīgā šalkoņa.

Ir sajūta, ka jūra šodien ievelk. Kamols, kas iestrēdzis krūtīs, sažnaudzas ciešāk. Acis pieviļ, šķiet, ka pie apvāršņa redzu cerību. Tikmēr jūra dun. Mūžīgā šalkoņa iespiežas atmiņas dzīlēs. Laiks peldēt pa straumi. Darbu cikls Mūžīgā šalkoņa radies, domājot par attiecībām. Attiecībām ar ūdeni, attiecībām ar partneri, attiecību un komunikācijas problēmām. Ar kādām emocijām mēs dzīvojam, kuras mākam izpaust, kuras paturam sevī un kurām vēl nemākam rast vārdisku ekvivalentu? Kā atrast kopīgu valodu? Cik daudz mēs runājam aplinkus? Kā sarunāties, kad neesam blakus?

Darba iedvesma un arī tēma meklējama stāstos par un ar jūrnieku sievām, tādās sajūtās kā ilgas, dusmas, pārdomas un pielāgošanās, kā arī paralēlajā dzīvē, kad partneri kādu dzīves daļu pavada šķirti, dažkārt neesot klāt svarīgos brīžos, bieži pazaudējot būtisko neklātienes sarunā. Dažādu profesiju, pandēmijas un kara pašķirtie, kam dzīve rit atsevišķi, bet uz priekšu.

Jūrnieka sieva vēro horizontu. To darot, rodas iluzora sajūta, ka viņi ir viens otram tuvāk. Tur, aiz neredzamā, kas varbūt ir tuvāk, kā šķiet. Viņa laiku pavada rokdarbos, izšujot ar zīda diegu – smalku un stipru reizē. Viņa ada, šajā nodarbē atstājot raizes, sāpes, pārdomas un piedzīvojumus. Adījums izplešas, diegs savieno, sajūtas atmaigst. Pretim ir arī paši jūrnieki, esot prombūtnē un visvairāk piedzīvojot jūras spēku, skaistumu un noslēpumainību, arī viņi aizpilda laiku. Agrāk viņi mēdza izšūt jūrā piedzīvoto, šodien viņi atsūta fotogrāfijas.