/ Foto Kvartāls / Video

Igors Gubenko: Kā mākslīgais intelekts redz Latvijas nākotni?

31. maijā Rīgas Fotomēneša projekta Mākslīgā intelekta Latvija ietvaros norisinājās izstāde Latvijas nākotne, kurā ekskursijā veda filozofs Igors Gubenko.

“Nākotne šķiet izcili piemērota tēma mākslīgajam intelektam – jo tieši ar viņu nākotne mums pirmām kārtām asociējas. Taču ģeneratīvā MI darbības principi pilnībā balstīti jau esošu datu apstrādē, proti, pagātnē, kuras nebeidzama muļļāšana drīzāk rada sajūtu, ka nākotne nemaz nepienāk. Šajā kontekstā jaunu skanējumu iegūst angļu teiciens ‘no future’ – kā cerību izgāšanās uz pilnīgi jebkādu, nevis tikai labu nākotni. Vai šī ir mūsu situācija?”

Igors Gubenko ir filozofs, publicists un kurators. Latvijas Universitātes docents un vadošais pētnieks, interneta žurnāla Satori redaktors, aģentūras COPYWRITER/LEVELUP partneris. Interešu lokā — laikmetīgā estētika un mākslas kritika, feminisma filozofija un dzimtes teorija, psihoanalīze un atmiņas studijas.

Projekta Mākslīgā intelekta Latvija ietvaros Rīgas Fotomēneša galerijā Ģertrūdes ielā 64 no 1. līdz 31. maijam norisinājās 31 izstāde – katru dienu cita, kas saistīta ar Latviju, tās vidi un sabiedrību. Fotomēnesis un tā kurators Arnis Balčus šoreiz pētīja un atklāja mākslīgajam intelektam izgudrotāju dotos priekšstatus, stereotipus, ideoloģiju, kā arī dekonstruēja Latvijas paštēlu. Projekta katalogu var iegādāties mūsu interneta veikalā.