/ Foto Kvartāls / Notikumi

8. jūnijā aicina uz diskusiju par kuratoru lomu mūsdienu mākslas ekosistēmā

8. jūnijā pulksten 18:00 Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) – NEXT 2023 ietvaros Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu telpā Pilot notiks publiska diskusija par nevalstisko organizāciju kūrēšanas aspektiem mūsdienu mākslas ekosistēmā. Tajā piedalīsies mākslas kuratore Solvita Krese, mākslinieks un kurators Kaspars Groševs un neatkarīgā kuratore, pētniece un mākslas kritiķe Maija Rudovska. Diskusijas kuratore un moderatore ir mākslas zinātniece un kuratore Antra Priede. Līdz 15. jūlijam diskusijas norises vietā, galerijā Pilot Rīgā, Vāgnera ielā 3, norisinās RFB – NEXT 2023 apbalvojuma Jaunais kurators! laureātes Laimas Dabertes veidotā grupas izstāde Atrastais laiks.

Kopš 2020. gada pasaules un lokālā mākslas telpa ir fundamentāli mainījusies, polarizēta un no jauna būvēta pandēmijas un Krievijas uzsāktā kara ietekmē. Ģeopolitiskie satricinājumi tieši ietekmē finansiālos procesus, kā arī veicina notikumus, kas samazina demokrātiskās politikas ievērošanu, kā valsts, tā kultūrpolitikas veidošanā.
Šīs trauslās ekosistēmas ietvaros ir būtiski apzināties mākslas procesu organizēšanas spēku, it īpaši izceļot kuratora lomu, kas strādā kā vidutājs starp mākslinieciskās jaunrades un sociālpolitiskās turbulences temperatūras noregulēšanu.

Kūrēšanas procesus ietekmē un bieži vien ierobežo tieši ārējās vides diktētie finansiālie un nepastāvības riski, tāpēc ir nepieciešams tos izcelt publiski un ar atvērtas sadarbības palīdzību rast progresīvus attīstības virzienus.

Uz kopīgo diskusiju aicināti jomas profesionāļi, kuru ikdienu pavada nemitīga un aktīva darbība, lai nodrošinātu savu institūciju pastāvēšanu, kā arī turpinātu pildīt misiju – iekļaujošas, caurspīdīgas, radošas un starpdisciplināras, uz attīstību vērstas mākslas vides veidošana.

Līdz 15. jūlijam izstāžu zālē Pilot skatāma latviešu kuratores, RFB – NEXT 2023 apbalvojuma Jaunais kurators! laureātes Laimas Dabertes veidotā grupas izstāde Atrastais laiks. Tajā kopā ar Dabertes darbiem skatāmi latviešu mākslinieku Kristapa Freimaņa un Armanda Andžes, un portugāļu māsklinieces Terezas Faleiru (Teresa Faleiro) darbi. Rīgas Fotogrāfijas biennāle – NEXT 2023 Rīgas izstāžu telpās, galerijās un pilsētvidē turpināsies līdz 23. jūlijam.