/ Foto Kvartāls / Notikumi

Ziedoņdārzā top interaktīvs vides objekts Camera Obscura

Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros no 15. līdz 20. augustam katram pilsētas iedzīvotājam un viesim būs iespēja pieredzēt attēla rašanās brīnumu, ielūkojoties lielformāta Camera Obscura fotoaparāta iekšpusē. Laikmetīgās fotogrāfijas, mākslas un izglītības platformas ISSP veidotā vides instalācija Melnais kubs Ziedoņdārzā un to pavadošās radošās meistarklases ļaus iepazīt fotogrāfijas medija pamatprincipus gan lieliem, gan maziem interesentiem.

Camera Obscura (latīniski – “tumšā telpa”) ir pats pirmais kameras veids, ko zinātniskiem pētījumiem izmantoja jau 13. gadsimtā, bet tās uzbūves principi ir pazīstami jau kopš seniem laikiem – tie ir datējami ar 4. gadsimtu pirms mūsu ēras. Šovasar Ziedoņdārzā Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs iepazīt fotogrāfijas tapšanu no “iekšpuses”: vides objekts Melnais kubs ir lielformāta kamera – aptumšota telpa, kurā apmeklētājs var ienākt iekšā. Objektā caur nelielu caurumu ieplūst gaisma un tiek projicēts ārā esošās vides attēls, uzskatāmi demonstrējot, kā strādā jebkura fotokamera.

Līdzās vides objektam katru dienu norisināsies analogās fotogrāfijas radošās darbnīcas, kas būs atvērtas ikvienam interesentam neatkarīgi no vecuma. Pinhole jeb adatacs kameras darbnīcā dalībnieki varēs eksperimentēt ar attēla uzņemšanu, izmantojot kartona fotoaparātu un fotopapīru. Savukārt cianotipijas darbnīcās dalībnieki varēs iepazīt vienu no senākajiem fotogrāfijas kopēšanas veidiem, kur uz iepriekš īpaši apstrādātām papīra lapām tiks veidotas kompozīcijas no dažādiem objektiem un eksponētas saules gaismā, iegūstot oriģinālu mākslas darbu.

Melnais kubs būs atvērts apmeklētājiem katru dienu plkst. 12.00 līdz 20.00. Radošās darbnīcas notiks no plkst. 16.00 līdz 19.00 darba dienās un no plkst. 13.00 līdz 19.00 brīvdienās. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Instalācijas apmeklējums un dalība darbnīcā ir bez maksas. Visi darbnīcām nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti.