/ Foto Kvartāls / Notikumi

Atklās Vikas Ekstas personālizstādi Satikšanās

28. septembrī no plkst. 18.00 līdz 20.00 galerijā Alma notiks Vikas Ekstas personālizstādes Satikšanās atklāšana.

Dodoties dzemdēt savu pirmo bērnu, meitu Almu, māksliniece uz slimnīcu paņēma arī kameru un statīvu. Uzņemtie pašportreti un video kļuva par izstādes Satikšanās izejmateriālu, jo šis darbs ir mākslinieces mēģinājums izprast un atcerēties dzemdību pieredzi. Video kadru sekvences nosedz galerijas stiklotos logus, tūkstošos kadru attēlojot vienu no sievietes mainošākajām dzīves pieredzēm. Uz galerijas sienām redzamas ierāmētas fotogrāfijas – autores pašportreti.

“Tas notika 2022. gada vasaras noslēgumā. Gatavojoties izgāju elpas kursus, izlasīju kaudzi rakstu, pievienojos vairākām grūtnieču čata grupām un, protams, centos pēc iespējas veselīgāk dzīvot. Noskaņoju sevi dabiskām dzemdībām stacionārā, neizmantojot anestēziju. Pēdējās grūtniecības nedēļās paliku lēna un smagnēja, nevarēju sagaidīt, kad tad beidzot sāksies. (…) Decembra vidū saņēmos pirmo reizi ieskatīties ierakstītajā materiālā un pamazām sāku to pētīt cerībā, labāk izprast piedzīvoto. ”

Līdz šim galerija Alma prezentējusi divas Vikas Ekstas ekspozīcijas: P (2019) un Zvaigznīte (2021), abas sadarbībā ar Rīgas Fotogrāfijas biennāli. Māksliniece piedalījās arī izstādē GALERIJA ALMA @ Padures muiža, kur vienā no izstāžu telpām, kopā ar Andra Brežes un Kristas un Reiņa Dzudzilo darbiem, tika izstādīts Ekstas projekts Zvaigznīte – viena kadra – apcerīga, turpat konotācijas ar vienradzi izraisošas ķēves Zvaigznīte vidējā plāna portreta 3/4 pagriezienā- izspēlēšana 28 turpinājumos. No piķa violetīga līdz turpat izbalējuša – katra fotogrāfija ir mazs lēciens citā tonalitātes reģistrā. Vikas prakses centrā ir kādas konkrētas tēmas, vietas vai subjekta/objekta analīze caur fokusētu un fotogrāfijas medijā dzimušu skatu uz apskatāmo tēmu, vietu vai subjektu/objektu.