/ Foto Kvartāls / Notikumi

Pieteikšanās Sony World Photography Awards 2024

Sony World Photography Awards jau 17. gadu ir viens no pasaulē lielākajiem un prestižākajiem fotogrāfijas konkursiem izcilāko mūsdienu fotogrāfijas darbu popularizēšanai. Konkurss sniedz iespēju gūt starptautisku atpazīstamību un attīstīt fotogrāfa karjeru. Ar šo konkursu Sony atbalsta fotogrāfijas kultūras attīstību un globālas platformas izveidi talantīgiem mūsdienu profesionāļiem. Iesniegtos darbus anonīmi vērtē žūrija, kuras sastāvu veido nozares vadošie profesionāļi.

Par Sony World Photography Awards 2024 izstādes kuratori iecelta atzinību guvusī fotogrāfijas konsultante Monika Allende (Monica Allende). Līdzās bagātīgajai pieredzei un ieņemamajiem amatiem fotogrāfijas nozarē, Monika Allende ir bijusi Landskronas fotofestivāla un GetxoPhoto starptautiskā attēlu festivāla mākslinieciskā vadītāja, kā arī fotoredaktore žurnālā Sunday Times, kur izveidoja godalgoto fotogrāfijas sadaļu Spectrum.

Profesionāļu kategorijas žūrijā būs tādi eksperti kā Elena Navarro (Meksika), Mutsuko Ota (Japāna), Elizabete Šērmena (ASV) un Tanzim Wahab (Bangladeša), savukārt brīvo un jauniešu kategoriju vērtēs Daniels Blohvičs (Daniel Blochwitz) no Šveices, bet studentu kategoriju – Ravī Gošs (Ravi Ghosh) no Apvienotās Karalistes.

Visu konkursa kategoriju uzvarētāji saņems balvā Sony digitālās attēlveidošanas aprīkojumu. Turklāt gada fotogrāfa titula ieguvējs saņems naudas balvu 25 000 dolāru apmērā, bet  5 000 dolāru naudas balvu saņems gan gada fotogrāfs brīvajā konkursa kategorijā, gan ilgtspējas balvas ieguvējs.

Ilgtspējas balva apbalvo tos darbus, kuros tiek izcelts viens no Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO) vides ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Fotogrāfijās var tikt ietvertas klimata pārmaiņas, pievērsta uzmanība tehnoloģijām un ekoinovācijām, kā arī fotogrāfijās var būt attēlotas atsevišķas personas vai grupas, kuras cenšas panākt pārmaiņas ekoloģijas jomā. Ilgtspējas balvas uzvarētājs iegūs naudas balvu un varēs prezentēt savu projektu Sony World Photography Awards izstādē Londonā. Visi fotogrāfi, kas piedalās profesionālajā kategorijā, ir tiesīgi iegūt šo balvu.

Sony World Photography Awards 2024 studentu, jauniešu, brīvās un profesionālās konkursa kategorijas uzvarētāji tiks paziņoti 2024. gada aprīlī, un viņu darbi tiks iekļauti mākslas centra Somerset House izstādē Londonā, kā arī ikgadējā konkursa darbiem veltītajā grāmatā.

Fotogrāfiju iesniegšanas termiņi katrā no konkursa kategorijām:

  • Studentu (studenti no visas pasaules, kas apgūst fotogrāfijas mākslu, piedalās ar savām fotogrāfijām): gada 30. novembris, plkst. 16:00
  • Profesionālā (tiek vērtētas 5 – 10 viena autora fotogrāfijas, kuras pieder kādai no desmit tematiskajām kategorijām): gada 12. janvāris, plkst. 16:00
  • Brīvā (katrs autors var iesniegt vienu fotogrāfiju, kas tiek iekļauta vienā no desmit tematiskajām kategorijām): gada 5. janvāris, plkst. 16:00
  • Jaunatnes (ar savām fotogrāfijām dalās jaunieši līdz 19 gadu vecumam): gada 5. janvāris, plkst. 16:00

Sony World Photography Awards 2023 studentu, jauniešu, brīvās un profesionālās konkursa kategorijas uzvarētāju darbi no 19. aprīļa līdz 6.maijam būs redzami mākslas centra Somerset House izstādē Londonā. Pēc Londonas izstādes un turpmākajām prezentācijām Tokijā, Hošiminā un Milānā, izstāde ceļos uz Berlīni, kur tā būs apskatāma Villija Brendta mājā (Willy-Brandt-Haus) no šī gada 17. novembra līdz 2024. gada 28. janvārim.