/ Foto Kvartāls / Notikumi

Lekcija par arhitektūras fotogrāfiju 20. gs. 60.-90. gados

16. novembrī plkst. 17.30 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā norisināsies mākslas vēsturnieces Inetas Dones lekcija Arhitektūras fotogrāfiju monohromā estētika 20. gs. 60.–90. gadu fotogrāfu darbos.

Ineta Done stāstīs par fotogrāfijas vēsturi arhitektūras kontekstā. Visaptverošam ieskatam melnbaltās fotogrāfijas tehnisko nianšu izpratnē tiks aplūkots 20. gadsimta 60.–90. gadu vadošo fotogrāfu, kuru ietekme bijusi nozīmīga attiecīgā perioda arhitektūras fotogrāfijas attīstībā, vizuālais materiāls.

Melnbaltais attēls Rietumu fotogrāfijā dominēja no pašiem pirmsākumiem 19. gadsimta vidū līdz pat 20. gadsimta 70. gadiem. Tad strauji pieauga krāsu attēla atpazīstamība un pieprasījums arhitektūras fotogrāfijas publikācijās, pateicoties fotogrāfu radošajiem meklējumiem, attīstīšanas procesu pētījumiem un vēlmei atrast jaunus risinājumus.

Monohromais spektrs izteiksmīgāk izceļ formas un līnijas, koncentrē skatītāja uzmanību uz gaismu, ēnām, struktūru, ritmu, priekšplānā izvirzot iespaidus un emocijas. Likumsakarīgi, ka melnbaltā fotogrāfija prasa atšķirīgāku pieeju un attieksmi, pat jāsaka domāšanu, nekā krāsu attēls. Melnbaltajā formātā pasaule izskatās savādāka, un fotogrāfam ir jāprot to uztvert, lai skatītājs saņemtu šo vēstījumu caur fotogrāfiju. Melnbaltā fotogrāfija pieprasa lielāku koncentrēšanos, rūpīgāku kompozīcijas izvēli, tā ir niansētāka toņu dziļuma un kontrasta dēļ.

Pētniece atzīst, ka Latvijā nav izteikta arhitektūras fotogrāfijas virziena, drīzāk atsevišķi fotogrāfi savā radošajā daiļradē ir pievērsušies šim žanram pilnvērtīgi vai daļēji, piemēram, Laimonis Stīpnieks, Vladimirs Gailis, Gvido Kajons, Māra Brašmane, Egons Spuris un citi. Ar vizuālā materiāla piemēriem priekšlasījumā tiks iztirzāta melnbaltās fotogrāfijas specifika, akcentējot arhitektūras būtiskākos un interesantākos aspektus. Vairāk informācijas šeit.