/ Foto Kvartāls / Notikumi

Elīnas Rukas izstāde Bulduru Izstāžu namā

No 5. janvāra Bulduru Izstāžu namā skatāma fotogrāfes Elīnas Rukas personālizstāde Mūžīgā šalkoņa. Izstādes atklāšana notiks 6. janvārī pl. 14.00,  un tā būs apskatāma līdz 2. martam.

Sērija Mūžīgā šalkoņa radusies, domājot par attiecībām un komunikācijas problēmām. Ar kādām emocijām mēs dzīvojam, kuras mākam izpaust, kuras paturam sevī un kurām vēl nemākam rast vārdisku ekvivalentu? Kā atrast kopīgu valodu? Cik daudz mēs runājam aplinkus? Kā sarunāties, kad neesam blakus?

Darba iedvesma un arī tēma meklējama stāstos par un ar jūrnieku sievām, tādās sajūtās kā ilgas, dusmas un pielāgošanās, kā arī paralēlajā dzīvē, kad partneri kādu dzīves daļu pavada šķirti, dažkārt neesot klāt svarīgos brīžos, bieži pazaudējot būtisko neklātienes sarunā. Dažādu profesiju, pandēmijas un kara pašķirtie, kam dzīve rit atsevišķi, bet uz priekšu.

Izstāde iekārtota izstāžu nama 1.stāva zālēs un ārtelpā. Trīsdimensionāls metāla rāmis šķiet stabils, ievērojams, taču laikapstākļu ietekmē, atstāts neapstrādāts, tas sāk rūsēt. Rāmī ievietotais vijums ir no raupjas virves, ar to var pietauvot laivu, tā ir stingrs, izturīgs materiāls, bet to var arī izmantot kā pietiekami elastīgu izstrādājumu. Savukārt objekta sarkanā krāsa asociējas gan ar ziedošanos, drosmi, gan mīlestību un dusmām.

Jūrnieka sieva vēro horizontu. To darot, rodas iluzora sajūta, ka viņi ir viens otram tuvāk. Tur, aiz neredzamā, kas varbūt ir tuvāk, kā šķiet. Viņa laiku pavada rokdarbos, izšujot ar zīda diegu – smalku un stipru reizē. Viņa ada, šajā nodarbē atstājot raizes, sāpes, pārdomas un piedzīvojumus. Adījums izplešas, diegs savieno, sajūtas atmaigst.

Elīna Ruka (1981) ir ieguvusi maģistra grādu mākslas fotogrāfijā (2016) Kolumbijas Koledžā Čikāgā. Saņēmusi Fulbraita stipendiju un vairākkārtēju VKKF atbalstu. Rukas darbi atrodas Sondra Gilman and Celso Gonzalez-Falla un Zuzāns kolekcijās. Viņa ir piedalījusies izstādēs Latvijā, Lietuvā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, ASV un daudzās tiešsaistes izstādēs.

Viena no mākslinieces interesēm fotogrāfijā ir medija robežas un tradīciju pārskatīšana. Fotogrāfija ir līdzeklis, lai radītu mākslu. Viņa uzņem fotogrāfijas, lai no tām izveidotu jaunus attēlus. Savā mākslā Elīna Ruka koncentrējas uz cilvēka un dabas attiecībām, darbus visbiežāk veidojot par ūdens tēmu. Ūdens nepārtrauktā kustība, amorfā daba, daudzveidīgums un dažādība, mainība un noslēpumainība ir stimuls padziļinātai tēmas izpētei un mākslas radīšanai. Strādāt ar šo tēmu vienlaikus ir vērot un domāt par vienmēr mainīgo dzīvē, mūsos un fotogrāfijā.