/ Foto Kvartāls / Notikumi

Liepājas Tautas fotostudijas FOTAST jubilejas izstāde 65

No 2024. gada 25. janvāra (izstādes atklāšana) līdz 10. martam Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē Kūrmājas pr. 16/18 skatāma Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas fotostudijas FOTAST 65. gadu jubilejas izstāde 65.

“Domas un redzes asums, uztveres un refleksijas jūtīgums ietverts rūpīgi atlasītās 65 fotogrāfijās. Jubilejas izstādē pārstāvēti FOTAST biedri, kas aktīvi darbojušies fotostudijas 65 gadu pastāvēšanas laikā. Vecmeistaru un šodienas fotogrāfu darbi veido vienotu melnbaltu stāstījumu par laiku, laikmetu, kontekstu, zemtekstu un sapņiem, ” saka izstādes kuratore Dace Dēliņa Lipska.

Vienotā ekspozīcijā satiekas 51 autors – vairāku paaudžu fotogrāfi, kuri darbojušies dažādos laikmetos, pretējās politiskajās iekārtās, ar atšķirīgām tehniskajām un tehnoloģiskajām iespējām, profesionāļi un amatieri, bet radniecīgi mīlestībā uz fotogrāfiju. Fotogrāfijas veidotas dažādās tehnikās un stilistikā, kas gadu laikā veidojušas fotostudijas identitāti. Ekspozīcijā var aplūkot arī analogās foto laboratorijas aprīkojumu un iztēloties, kā tumšajā telpā pie sarkanās spuldzes, gluži kā alķīmiķa laboratorijā, cits pēc cita iznirst foto tēli uz biezā foto papīra. Analogās fotogrāfijas šarms un vērtība ir nezūdošas arī digitālās fotogrāfijas laikmetā, to apliecina FOTAST jubilejas izstādē redzamā harmoniskā līdzsvarotība starp analogo un digitālo. Ekspozīcijā iekļauti arī priekšmeti no fotogrāfa Zigmara Lāča (1934–2022) analogās foto laboratorijas aprīkojuma.

Fotostudijas FOTAST pirmsākumi rodami 1958. gadā, kad Visvaldis Blankenburgs, Gunārs Kopštāls un Huberts Stankevičs pilsētas kultūras namā nodibināja fotopulciņu. Šobrīd studijā darbojas vairāk nekā 20 dalībnieku, tverot fotomirkļus un dodot iespēju liepājniekiem iepazīt pasaules fotomākslu. Vairāk informācijas šeit.