/ Foto Kvartāls / Notikumi

Noskaidrots gada Latvijas labākais kāzu fotogrāfs un videogrāfs

2024. gada 5. martā Ģertrūdes ielas teātrī norisinājās Latvijas Kāzu fotogrāfu un videogrāfu asociācijas (LKFVA) Gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā 2023. gada labākā Latvijas kāzu fotogrāfa balvu saņēma Einārs Freimanis, otrajā vietā  ierindojās Laura Apine, trešajā – Zane Krūmiņa. Toms Rubīns atzīts par aizvadītā gada labāko kāzu videogrāfu; otro vietu video kategorijā ieguva Edgars Egle, trešo – Patriks Kempelis.

“Strādājot vairākus gadus, skaidrs, ka vienā brīdī saproti, ka pieredze un darba kvalitāte aug, un arī savas industrijas novērtējums sāk šķist būtisks. Brīdī, kad sapratu, ka šajā konkursā es varētu iegūt pirmo vietu, prātā izgāju cauri visam tam milzīgajam darbam, kas līdz šim ir ieguldīts, un prieks, ka tas ir rezultējies arī šajā balvā,” ar iespaidiem dalās 2023. gada labākā Latvijas kāzu fotogrāfa balvas ieguvējs Einārs Freimanis.

Toms Rubīns, iegūstot 2023. gada labākā Latvijas kāzu videogrāfa titulu, stāsta: ”Šis apbalvojums ir nozīmīgs, jo tā ir reize, kad novērtējums nāk tieši no saviem aroda biedriem, kolēģiem, nevis cilvēkiem no malas, kam acs nav tik ļoti uztrenēta. Pirmo reizi saņēmu kausu Covid-19 laikā uz ielas maskā; emocionāli, protams, šī reize ir patīkamāka. Gada balva ir iespēja vienuviet satikt meistarus no visas Latvijas un uzzināt to, kas notiek nozarē.”

Gada labāko kāzu fotogrāfu nosaka, vērtējot pieteiktos darbus vienpadsmit kategorijās, kas daudzpusīgi parāda fotogrāfa profesionālās un radošs spējas. Augstāko punktu skaitu šajās kategorijās ieguva: Gatavošanās Inta Lankovska, Ceremonija Elva Ziemele, Emocijas Inta Lankovska, Portrets Artūrs Lācis, Jaunais pāris Einārs Freimanis, Detaļas Zane Krūmiņa, Humors Inta Lankovska, Gaismas spēlesUģis Nagliņš, SvinībasEinārs Freimanis, Pirms un pēcEinārs Freimanis, Kāzu stāstsZane Krūmiņa.

Tuvojoties konkursa apbalvošanas ceremonijai, LKFVA Facebook lapā norisinājās Tautas balsojums, kur lielāko atbalstu saņēma fotogrāfe Sandra Dzene. Visi konkursa LKFVA Gada balva 2023 rezultāti šeit.

Kā ierasts LKFVA Gada balvai pieteiktos darbus vērtēja starptautiska žūrija. Šogad foto kategorijas žūrijas sastāvu veidoja fotogrāfu dueti Alberto & Beatrice (Itālija), Dom & Liam Shaw / York Place Studios (Lielbritānija) un Styrmir & Heiðdís (Islande), modes, skaistuma un dzīvesstila fotogrāfe, satura veidotāja un blogere Vika Anisko (Latvija) un kāzu fotogrāfe Isabelle Hesselberg / 2 Brides (Zviedrija). Video konkursa žūrijā – kāzu video veidotāji Duarte Correia (Portugāle), Zoltan Elias / The stories from Elis (Slovākija) un Rolands Dripe (Latvija).

“Esam priecīgi par iespēju ieskatīties citu fotogrāfu pasaulēs, kas ir tik atšķirīga no mūsu. Pieteikto darbu kvalitāte mūs patiešām pārsteidza, taču īpaši izcēlās konkursa dalībnieku radošums un gaismas veiksmīgais izmantojums” stāsta žūrijas pārstāvji Styrmir & Heiðdís no Islandes.