/ Foto Kvartāls / Notikumi

Tartu atklās Māra Ločmeļa izstādi

No 3. aprīļa Igaunijā, Tartu, galerijā Ag47, Kastani ielā 42, tiks apskatāma fotogrāfa Māra Ločmeļa personālizstāde – multimediāls projekts Seeing Time.

Talantīgā latviešu fotogrāfa darbu cienītājiem nav noslēpums, ka jau desmit gadus viņš ir īpaši pievērsies fotogrāfiju veidošanai senajā, autentiskajā kolodija slapjās plates tehnikā. Šī tehnoloģija tika izgudrota 1851. gadā un nemainīta tiek pielietota arī šodien, izmantojot tikai roku darbu un pašgatavotas emulsijas sastāvdaļas. Veidojot izstādē redzamos portretus, Ločmelis šo seno tehnoloģiju ir papildinājis ar paša izstrādātu attēlu attīstīšanas veidu, kas rada viņa darbiem raksturīgos, unikālos vizuālos efektus, kā arī izmantojis modernus portretēšanas paņēmienus.

Viena slapjās plates portreta izveidei ir nepieciešama aptuveni pusstunda un fotogrāfs ir pārliecināts, ka viņa galvenais uzdevums lēnajā šo portretu tapšanas procesā ir netraucēt portretējamajam cilvēkam vienkārši būt, sajusties brīvi un atvērti, nebaidoties ieskatīties pašam sevī, ieraudzīt sevi bez filtra. Jo tikai tad, kad cilvēks ir atklāts pret sevi, attēls kļūst spēcīgs un uzrunā neizskaidrojamā veidā. Katrs radītais portrets ir unikāls, vienā eksemplārā gan tehnoloģijas specifikas dēļ, gan arī tādēļ, ka nav iespējams atkārtot šīs koncentrētās emocijas, kad portretējamais ir nonācis viens pret vienu pats ar sevi.

Kā atzīst mākslinieks: “Fotografējot šos cilvēkus, es apzināti neiejaucos viņu pasaulē, viņu teritorijā, es tikai priecājos, ka viņi ir manas kameras priekšā un es varu piefiksēt viņu laiku, viņu sarunu pašiem ar sevi. Tomēr šī saruna izrādās daudz plašāka un portreta vērotājs sāk tajā piedalīties caur laika distanci, līdz laikam vairs nav nozīmes, tu esi te un tagad, sarunā ar sevi, un sarunā ar skatītāju caur fotogrāfiju – tādējādi šī saruna caur attēlu tiek personalizēta, tā kļūst par kāda cilvēka personīgo pieredzi.”

Šīs portretu sērijas pirmssākumi ir 2016. gada maijā, kad kameras priekšā garajai 8 sekunžu ekspozīcijai nekustīgi sastindzis pozēja aktieris Mārtiņš Vilsons. Šobrīd Ločmelis slapjās plates tehnikā ir izveidojis jau ap 100 portretiem, no kuriem izstādē Seeing Time būs redzamas 20 attēlu lielformāta izdrukas un 3 oriģināli. Fotogrāfs pats ir pārliecināts, ka šis būs viņa mūža projekts, un šī ir koncepta pirmā izrādīšana, kam sekos turpinājums.

Izstādes veidotāji ir pateicīgi drukas un ierāmēšanas darbnīcai Fineartprint.lv par nevainojami un profesionāli veiktajiem drukas darbiem, ļaujot skatītājiem pilnībā atklāt portretu emocijas. Vizuālo baudījumu papildinās īpašs muzikālais pavadījums – skaņu celiņu speciāli šai izstādei kopīgi veido Undīne Balode (čells) un Andris Indāns (elektroniskā mūzika, Gas of Latvia).

Izstādes ietvaros būs iespējams arī noskatīties īsmetrāžas dokumentālo filmu Vecāks par 100 gadiem, kurā iemūžināts režisora Rolanda Kalniņa portreta tapšanas process. Filmas režisore ir Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore – Daira Āboliņa, producents – Matīss Kaža.

Izstāde skatītājiem būs atvērta 8 nedēļas, no 3. līdz 26. aprīlim. Šis ir lielisks iemesls apciemot Tartu – Eiropas kultūras galvaspilsētu 2024!