/ Foto Kvartāls / Notikumi

Tokijā atklāta Baltijas humānistiskās fotogrāfijas izstāde

Prestižajā Spiral mākslas centrā Tokijā 27. maijā tika atklāta Baltijas fotogrāfijas izstāde Human Baltic. Izstāde piedāvā humānistiskās fotogrāfijas kolekciju no trīs Baltijas valstu dārgumu krātuves no 1960. līdz 1990. gadiem, ieskaitot Latvijas fotogrāfu Andreja Granta, Aivara Liepiņa, Gvido Kajona, Gunāra Bindes, Zentas Dzividzinskas un Māras Brašmanes darbus.  

Baltijas humānistiskās fotogrāfijas izstādē Japānā iekļauti vairāk nekā 120 darbi no Baltijas fotogrāfijas dārgumu krātuves, kas veidoti laika posmā no 1960. līdz 1990. gadiem. Izstādē pārstāvēti 16 svarīgi perioda mākslinieki: Andrejs Grants, Aivars Liepiņš, Gvido Kajons, Gunārs Binde, Māra Brašmane un Zenta Dzividzinska no Latvijas; Algimantas Kunčius, Algirdas Šeškus, Aleksandras Macijauskas, Vilote Bubelīte (Violeta Bubelytė), Romualdas Požerskis no Lietuvas; un Arno Sārs (Arno Saar), Ene Kārema (Ene Kärema), Kalju Sūrs (Kalju Suur), Pēters Tomings (Peeter Toomin), Pēters Langovits (Peeter Langovit) no Igaunijas.

Neraugoties uz dažādām tehnikām un tēmām, autorus vieno humānistiskās fotogrāfijas pieeja: ikdienas dzīves iemūžināšana, dažreiz ikdienišķa un garlaicīga, citreiz romantizēta. “Tas, kas mums šķiet ikdienišķs un pārāk vienkāršs, var radīt interesi japāņiem, ļaujot viņiem iepazīt Baltijas cilvēku raksturu,” secina izstādes producents Sergejs Grigorjevs.

Human Baltic izstādes atklāšana

Tā laika humānistiskās fotogrāfijas prakse Baltijas valstīs pārstāvēja pastāvīgu cīņu par izteiksmes brīvību, identitāti un atmiņu. Tas noteica izstādei izvēlēto fotogrāfiju atlasi, iekļaujot gan cenzētus vai iepriekš nepublicētus attēlus, gan kritiskus, ironiskus un aktu žanra piemērus, kas padomju laikā tika aizliegti. 

Izstādē iekļauta arī Baltijas ceļam veltīta interaktīva lietotne, kas aicina Tokijas iedzīvotājus iepazīt fenomenu, kas vienoja divus miljonus cilvēku. Lietotne piedāvā maršrutu ap galeriju pa Tokijas ielām un alejām, prezentējot neredzētas fotogrāfijas un retus video materiālus, kā arī vēsturiskus komentārus un jaunu mediju saturu. 

Kolekciju kūrēja Dr. Agne Narušīte (Agnė Narušytė, Lietuva) kopā ar Baltijas valstu kuratoriem Ivetu Gabaliņu (ISSP, Latvija) un Tomasu Jārvetu un Kristelu Aimē Lauru (Toomas Järvet, Kristel Aimee Laur, Juhana Kūsa dokumentālās fotogrāfijas centrs, Igaunija). 

Izstāde skatāma līdz 9. jūnijam Spiral Garden galerijā Tokijā. 

Paralēli izstādei notiks diskusijas, kas popularizēs Baltijas fotogrāfiju Tokijas mākslas cienītāju vidū, kā arī fotogrāfu ziedotu darbu labdarības izsole, kuras ienākumi tiks veltīti Ukrainas bēgļu atbalstam Japānā.