/ Foto Kvartāls / Notikumi

LNB atklās izstādi Foto, šķēres, zīmulīts. Latvijas bērnu grāmatas ar fotogrāfijām

13. jūnijā plkst. 17.00 tiks atklāta Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2024 otrā izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) – Foto, šķēres, zīmulīts. Latvijas bērnu grāmatas ar fotogrāfijām. Kuratore – mākslas zinātniece Irēna Bužinska.

Latvijas grāmatniecības vēsturē 20. gs nav daudz bērniem domātu grāmatu, kuru noformējumā izmantota fotogrāfija. Galvenokārt tāpēc, ka tikai pēc neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanas izdevējus sāka nodarbināt jautājums par grāmatu kā mākslas darbu. Jānis Roze bija viens no pirmajiem, kurš ne vien rūpējās par grāmatu augstvērtīgu māksliniecisko ietērpu, bet arī pievērsa uzmanību fotogrāfijas kā medija piedāvātajām iespējām. Viņa izdoto skolas grāmatu apdarē tika izmantotas Jāņa Rieksta, Mārtiņa Lapiņa, Dāvja Spundes u. c. fotogrāfijas. Tomēr šāda prakse netika ieviesta plašāk. Lai gan virknei latviešu mākslinieku modernistu bija zināma vācu dizainera Jana Čiholda (Jan Tschichold) jaunās tipogrāfijas koncepcija un krievu mākslinieku konstruktīvistu pieredze, paredzot izmaiņas burtu dizainā un teksta izkārtojumā un fotogrāfijas montāžas izmantojumu arī bērnu grāmatās, šādas idejas Latvijas sabiedrībā popularitāti neguva. Tālab lielie apgādi Valters un Rapa, Jānis Roze, Ansis Gulbis turpināja bērniem izdot mākslinieku krāšņi ilustrētas bilžu grāmatas.

Pirmo drosmīgo soli spēra Miķelis Goppers, kura izdevniecībā Zelta ābele 1942. gadā iznāca Klāva Sarmas (Pāvila Vīlipa) grāmata Apses bērni ar Zinas Āres ilustrācijām. Apkārtni izzinošas un audzinošas funkcijas pildīja arī vairākas 20. gs. 60. gadu sākumā izdotās bērniem domātās grāmatas, kurās tolaik jaunie mākslinieki Gunārs Mitrēvics, Inta Kamara, Normunds Zvirbulis un Juris Mauriņš lietoja fotogrāfisku attēlu.

Tomēr vairums bērnu grāmatu ar fotogrāfijām tapušas 21. gs. izdevniecībā Liels un mazs. Katru no tām radījuši Latvijas vadošie mākslinieki, kuriem bijusi cita pieeja un radošie mērķi darbam ar fotogrāfiju,– Ivars Drulle, Andris Vītoliņš, Katrīna Neiburga, Arta Ozola-Jaunarāja izgatavoja priekšmetus un tad fotografēja to izkārtojumu, Andris Breže izmantoja rūpnieciski izgatavotu bērnu rotaļlietu inscenējumu attēlus savas dzejas ilustrēšanai, Sandra Krastiņa fotografēja no papīra izgrieztas figūriņas. Šādi tapuši ļoti kvalitatīvi fotogrāmatu paraugi.

Ekspozīcijā iekļauti grāmatu eksemplāri, to kopijas, ilustrāciju un fotogrāfiju oriģināli, foto dokumentācijas un inscenējumu instalācijas vai to elementi no mākslinieku personīgajām kolekcijām. Dalībnieki: Zina Āre (LV), Andris Breže (LV), Rūta Briede (LV), Artis Briedis (LV), Mārtiņš Grauds (LV), Kristaps Kalns (LV), Ivars Drulle (LV), Inta Kamara (LV), Sandra Krastiņa (LV), Juris Mauriņš (LV), Guntars Mitrēvics (LV), Katrīna Neiburga (LV), Arta Ozola-Jaunarāja (LV), Ingrīda Pičukāne (LV), Krišs Salmanis (LV), Andris Vītoliņš (LV), Normunds Zvirbulis (LV).

Izstāde apskatāma LNB 7. stāva ātrijā no 14. jūnija līdz 13. jūlijam bibliotēkas darba laikā. Tāpat līdz 13. jūlijam LNB 4. stāva ātrijā joprojām apskatāma izstāde Radi/rādi citu pasauli! Fotomontāža Latvijas presē starpkaru posmā. Savukārt 27. jūnijā plkst. 18.00 notiks arī abām LNB telpās organizētajām izstādēm veltīta saruna. Izstādes un saruna apmeklējama bez maksas.