/ Foto Kvartāls / Audio

Podkāsts: Gleizda metode

Vasaras sākumā Talka/Orbīta izdeva grāmatu Gleizda metode, kuru sastādījuši Anna Volkova un Vladimirs Svetlovs. Jānis Gleizds, kurš šogad svinētu simtgadi, visu mūžu strādāja par fotogrāfu Latvijas Traumatoloģijas un ortopēdijas zinātniskās pētniecības institūtā, taču plašākai sabiedrībai bija zināms kā romantizētu sieviešu aktu autors.

Pēc apsaldēšanās 24 gadu vecumā fotogrāfs zaudēja abas plaukstas, taču tas netraucēja viņam pievērsties fotogrāfijai, turklāt tieši sarežģītajai izohēlijas tehnikai. 1962. gadā, kad nodibinājās fotoklubs Rīga, Gleizds kļuva par tā biedru. Dzīves laikā piedalījies vairāk nekā 800 izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs, saņēmis ap 600 diplomiem un 170 medaļas.

Šis podkāsts ir veltīts grāmatai Gleizda metode, kas šogad iekļuva arī prestižā Arlas fotofestivāla grāmatu konkursa finālā. Tās sastādītājiem Annai un Vladimiram jau ir daudzu gadu pieredze fotogrāmatu veidošānā, viņu kontā arī godalgotā Stikla Strenči.

Šoreiz runājam gan par Gleizda, gan grāmatas veidotāju metodēm, Mīlestības vārdā, sieviešu kailfoto problemātiku mūsdienās, kā arī oktobra beigās gaidāmo Gleizda izstādi Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.