/ Foto Kvartāls / Blogs

FK jautā: Kā jūs sagatavojaties fotosesijai?

Fotogrāfiem ir dažādi veidi, kā sagatavoties fotosesijām – kādam vajadzīgs garīgs rituāls ar sevi, citam tehnikas sakārtošana, vēl kādam ir svarīgi visu procesu iepriekš izplānot līdz sīkākajai detaļai. Katra no šīm pieejām apliecina, cik svarīga ir rūpīga plānošana un izpratne par savu darbu, lai sasniegtu veiksmīgu rezultātu. FK jautā Latvijas fotogrāfiem, kā viņi sagatavojas fotosesijām.

Agnija Grigule:

Man parasti ir ļoti svarīgi būt vienai, tāpēc pa publiskām vietām cenšos nevazāties, lai nesaķertu indīgas enerģijas. Klausos leģendāru mūziķu dziesmas un skaņdarbus, kas konceptuāli piestāv manai fotosesijai, tas papildus iedvesmo.

Foto – Inta Lankovska

Inta Lankovska:

Man ir divi procesi, gatavojoties kāzām, – praktiskais un radošais. Praktiski – sagatavoju visu nepieciešamo tehniku, pārliecinos, ka visi back-up (papildu baterijas, atmiņu kartes, tehnika) ir darba kārtībā. Apskatos laika ziņas, sagatvoju fotosesijas alternatīvas, ja līst vai ir pārāk liela svelme. Iepriekšējā dienā izgludinu drēbes un sagatavoju somu. Radoši – man ir sagatvots iedvesmas moodboard ar fotogrāfijas tehnikām un radošiem risinājumiem, kurus kādreiz vēlos izmēģināt. Braucot uz katrām kāzām, izvēlos divas vai trīs fotogrāfijas tehnikas, kuras varēšu izmēģināt attiecīgajos apstākļos. Braucot uz kāzām, klausos mīļāko mūziku.

Aiga Rēdmane:

Tehniski sagatavojos fotosesijai iepriekšējā dienā, lai no rīta visas tehnikas somas jau būtu saliktas. Pirms portretu fotosesijām palasu intervijas ar portretējamo, apskatu internetā pieejamās fotogrāfijas, ja iepriekš neesam tikušies. 

Atlasu arī mood fotogrāfijas, lai noskaņotos vizuāli. Mūziku pirms tam nemēdzu klausīties, lai būtu vieglāk fokusēties, savukārt fotosesijas telpā mūzikai ir liela un patīkama nozīme noskaņas veidošanā.

Foto – Filips Šmits

Filips Šmits:

Skrienu maratonus. Strādāju pie veselīga uztura un balansēju starp komercpasauli un mākslu, lai vienmēr būtu labs mentālais balanss un gandarījums par savu darbu.

Māris Ločmelis:

Sagatavošanās proces ir pats svarīgākais! Idejas un koncepta izstrāde, izpēte, komunikācija ar klientu, tehniskie risinājumi. Rituāls ir zināšanas. Fotogrāfija ir arods, kas jāmāk ļoti labi, tas ir kā iet pie laba meistara pasūtīt uzvalku vai pie laba šefpavāra izbaudīt lieliskas vakariņas.

Kristaps Kalns:

Svarīgākā gatavošanās sadaļa man ir rūpīga veicamā uzdevuma mērķa pārdomāšana. Ja skaidri esmu izdomājis, kādām jābūt fotogrāfijām, ko ar tām paredzēts panākt, tad domas par izpildīšanu jau ir tīrā bauda. Nav mazsvarīga arī pašam atbilstoša sagatavošanās bildēšanas apstākļiem, lai nedomājot varu bradāt pa dubļiem, nokrist slapjā pļavā vai justies komfortabli vissmalkākajā sabiedrībā. 

Gints Ivuškāns:

Laicīga izbraukšana un ierašanās, laba kafija un laba mūzika pa ceļam. 

Vikas Anisko moodboard

Vika Anisko:

Fotosesijas sagatavošana ir ļoti svarīgs process, kas būtiski ietekmē gala rezultātu. Pirmais un galvenais solis ir saņemt pēc iespējas detalizētāku informāciju no klienta. Tas ietver ne tikai izpratni par viņa vēlmēm, bet arī par gaidāmo noskaņu un estētiku. Pēc tam es veidoju moodboard– tas nav tikai pozu vai iedvesmas attēlu apkopojums, bet arī veids, kā izteikt emocijas un noskaņu, ko vēlamies radīt. Šis vizuālais rīks palīdz mums ar klientu komunicēt vienā valodā un izveidot vienotu redzējumu par gala rezultātu. Katram cilvēkam ir savs priekšstats par skaistumu, tāpēc moodboard palīdz saskaņot kopējo virzienu. Man ir svarīgi iepriekš rūpīgi izplānot fotosesijas norisi, izstrādājot plānu pa stundām un izvēloties atbilstošās lokācijas. Šāda sagatavošanās ļauj procesā būt daudz radošākai, jo man ir stabils pamats, uz kura es varu balstīties, kas savukārt ļauj brīvāk improvizēt.

Einārs Freimanis:

Man ir savs digitālais iedvesmas stūris, kur kolekcionēju idejas un mēdzu ielūkoties pirms aktuālajiem projektiem. Būtiski ir neaizmirst par radošuma treniņiem, meklējot iedvesmas avotus arī ikdienā. Pirms lielākiem projektiem iepriekšējā dienā cenšos reducēt prāta noslodzi, kompensējot to vairāk ar fiziskām aktivitātēm. Svarīgi izprast sevi un saprast, kas labāk palīdz atjaunoties un iedvesmoties.

Andrejs Zavadskis:

Galvenais rituāls ir būt veselam – veselība, kuras pamatā ir uzturs, miegs, režīms, sports. Tas ir pats galvenais!

Foto – Juris Zolbergs

Juris Zolbergs:

Plāns, references, moodboard, timing – kas, kur, kad, kā, kāpēc un kam. Ja visu saliek pa plauktiņiem, tad tas palīdz. Dažreiz iedvesmai paskatos kādu kino, grāmatu vai vienkārši debesīs.

Edijs Pālens:

Fotosesijai ir jāgatavojas arī modelim/ei. Pašam ir jāpadomā tikai par to, lai viss sanāk, kā ieplānots. Pirms fotosesijas vēlreiz pārbaudu, vai viss no tehnikas ir paņemts dubultā, lai, aizbraucot uz konkrēto vietu, nav jāatceļ fotosesija, ja kāda tehnikas vienība pārstāj darboties. Gaisma un lokācija tiek izpētīta iepriekš.

Aivars Liepiņš:

Tas atkarīgs no katras konkrētās sesijas. Viens, kas kopīgs varētu būt visām – iet uz katru bildēšanu kā uz labu izklaidi, labā noskaņojumā, lai, tai beidzoties, varētu šķirties vēl labākā noskaņojumā kā pēc labi pavadīta kopā būšanas laika.

Foto Nila Viļņa mājas lapā

Nils Vilnis:

Īpašu rituālu īsti nav; sagatavoju visu nepieciešamo – no idejas līdz tehnikai, kas nu kuro reizi ir nepieciešams.

Liene Pētersone:

Pirmkārt, cenšos darbus plānot saprātīgi un katram ierēķināt laiku gan pirms tā atpūsties, gan sagatavot tehniku darba kārtībā (karšu iztīrīšana, bateriju uzlāde, somas sakrāmēšana utt.). Vienmēr mēģinu darbu grafiku plānot tā, lai labāk viens darbs par maz, nekā viens par daudz un rodas pārslodze, kuras rezultātā arī neuzmanība, nespēja iedziļināties katras fotosesijas specifikā, nervozitāte un neieintresētība no noguruma. Neviens klients nav pelnījis, ka dodos  pie viņa ne savā labākajā formā, jo iepriekš ir bijis ieslēdzies “darbu negausis”, kad šķitis, ka var nopelnīt visu pasaules naudu un nezaudēt darba kvalitāti. Liela panākumu atslēga ir iepriekšējā sagatavošanās, precīza komunikācija ar klientu par vēlamo rezultātu un pārliecība, ka esmu gatava izdarīt labāko, ko spēju. Rezultātu ietekmē arī tik vienkāršas lietas kā labs miegs un pirms darba būt paēdušam.