/ Katrīna Teivāne-Korpa / Portfolio

Džeina Hiltone

Džeina Hiltone (Jane Hilton) ir dokumentālās fotogrāfijas žanrā strādājoša angļu fotogrāfe un režisore, kuras radošā darbība jau divas desmitgades galvenokārt ir saistīta ar Ameriku. Hiltone pirmo izglītību ieguvusi mūzikas jomā. Nezinu kapēc, bet man ļoti patīk doma, ka klavieres, vijoli, oboju un sitamos instrumentus spēlējoša fotogrāfe ierosmi darbam rod šajā apokaliptisku mītu, neticamu stāstu, daudz labas mūzikas apvītajā un elpu aizraujošu dabasskatu ierāmētajā zemē. Iespējams, ka tomēr lielāka nozīme ir bijusi bērnībā skatītajiem vesterniem. Pati Džeina stāsta, ka tieši Amerikas plašums ir tas, kas ir savaldzinājis un saistījis viņu ar šo zemi, visticamāk, uz visiem laikiem.

No 1984. līdz 1988. gadam Hiltone strādāja par asistenti vairākiem modes un reklāmas fotogrāfiem un tas autores darbos ir jūtams. Dokumentālā satura attēliem piemīt kaut kas no modes un reklāmas foto stilistikas, taču šī, ja tā varētu teikt, ārišķība ir ikoniska. Konkrēta cilvēka stāsts saistās ar kādu kopīgu sociālās grupas mitoloģiju. No šī aspekta ļoti izteiksmīga ir Hiltones sērija par prostitūtām Nevadas bordeļos.

Mākslinieces darbos kopumā nereti ir jaušama interese par civilizācijas/kultūras ēnas pusi, taču to viņa atklāj bez lieka dramatisma, kiča vai konkrētu attieksmi veidojoša naratīva. Var just, ka fotogrāfe ciena savus varoņus un viņi to zina. Džeina Hiltone stāsta: “Mani vienmēr ir interesējuši šķietami parasti ļaudis. Es mīlu cilvēkus un vienmēr cenšos atspoguļot viņu daudzpusību. Mūķene vai ielasmeita – katram ir sava vieta šajā pasaulē.”

2010. gada maijā iznāca Hiltones pirmā grāmata. Foto sērijas un grāmatas nosaukums ir “Dead Eagle Trail” (Mirušā ērgļa taka) un tā ir veltīta Amerikas kovbojiem. Fotogrāfijās redzami kovboju portreti, kas pretēji ierastajam, stihiski vīrišķīgam kovboja tēla atainojumam brīvā dabā un sūrā darbā, ir rāmi, ļoti emocionāli, trausli un vienlaicīgi – garīgi spēcīgi uzņēmumi, kas lielākoties ir tapuši viņu mājās. Ilgā ekspozīcija attēlus ir piepildījusi ne tikai ar vizuālām niansēm, bet ir atsegusi vīros kaut ko, kas ir ārpus klasiskā priekšstata par kovboju. Uzņēmumu noskaņa ir ļoti personiska. Stāstu par mirušā ērgļa taku papildina lieliski dabasskati un interjeru foto. Džeina atklāj, ka viņas nākamais projekts būs 21. gs. kovboju sāgas turpinājums dokumentālā filmā.

No 2011. gada 26. maija līdz 8. jūlijam “Dead Eagle Trail” sērija būs skatāma Ņujorkā Neilijas Aleksanderas galerijā.

www.janehilton.com