/ Foto Kvartāls / Notikumi

NOASĀ apskatāma Baibas Rubīnes fotoizstāde Viss būs labi

No 13. jūlija galerijā NOASS skatāma izstāde Viss būs labi – slēgtā telpā dokumentētas performances rezultāts. Performances laikā telpā atradusies tikai pati māksliniece un foto kamera. Baiba Rubīne viegli pārvar kanoniskās tehnoloģijas robežas un gala rezultātā iegūst attēlu, kuru nosacīti varētu salīdzināt ar tradicionālajiem glezniecības paraugiem. Līdzība ar glezniecību ir gan vērtība, gan izaicinājums māksliniecei, bet katrs radītais darbs izceļ īpatnēju rokrakstu, kurā ik līnija atklāj dziļi personisku pieredzi un pasaules redzējums.

Baiba Rubīne par savu jau ceturto personālizstādi stāsta: “Izstādes mērķis ir attainot cilvēka dzīves ceļu un ietvert sevī tā pieredzes aspektus. Darbi izstādīti vairākās grupās, veidojot trīs etapu ceļu caur iekšējo meklējumu prizmu ar tendenci objektīvās īstenības robežu paplašināšanā.

Izstādes telpā Nr.1 attēlots iekšējā ceļojuma sākuma posms, kas ietver bailes, attīstību un spēju atberzt dvēselē ieēdušos sodrējus. Telpas Nr.2 darbi iezīmē optimismu un cerību, ka, iespējams, cilvēces evolūcijā viss vēl nav zaudēts. Telpa Nr.3 ir bezgalīgo iespēju telpa, kur katrs izstādes apmeklētājs var ieet un vērot sevi spoguļu tunelī. Izstādi papildinās mākslinieku Andželikas Kuzucuk un Edmunda Frīdvalda skaņas instalācija. Viņu performance būs dzirdama arī izstādes atklāšanas vakarā – 13. jūlijā plkst. 19.00.”

Māksliniece plašākai sabiedrībai kļuva zināma 2012. gadā ar izstādi Ledus laikmets Rīgas mākslas telpā, kur skatītājiem bija iespēja iepazīt viņas radītos darbus, kuriem piemīt neierobežota suģestija. Mākslinieces rokrakstu raksturo konsekventa atteikšanās no attēlu pēcapstrādes. Mākslinieces darbi ir noslēpumaini un balansē uz vīziju un īstenības robežas.

Atklāšanā 13. jūlijā plkst. 19.00 uzstāsies arī izstādes skaņas instalācijas autori Andželika Kuzucuk un Edmunds Frīdvalds. Izstāde skatāma līdz 15. oktobrim.