/ Foto Kvartāls / Notikumi

Japāņu fotogrāfu izstāde Dubultos

No 2. oktobra līdz 1. novembrim Mākslas stacijā Dubulti skatāma fotoizstāde – Tohoku japāņu fotogrāfu acīm. Galvenā motivācija izstādes organizēšanai bijusi postošā zemestrīce, kas skāra Japānu 2011. gada 11. martā. Par šiem notikumiem ziņoja visā pasaulē, un ziņas bija pilnas ar Tohoku reģiona vietvārdiem. Tajā pat laikā, par reģiona vēsturisko un kultūras kontekstu nebija daudz ziņu. Ir iecerēts, ka šī izstāde mazinās informācijas plaisu. Izstādi organizē Japānas fonds, par kuratoru šim projektam aicinot Kotaro Īdzavu, fotogrāfijas kritiķi, daudzu grāmatu autoru, leģendārā Tokijas fotožurnāla déjà-vu (1990-1995) dibinātāju un redactoru.

Ekspozīcija ir pārdomāts ieskats ne vien Tohoku reģiona ainavās un cilvēkos, bet arī Japānas 20. gs. otrās puses – 21.gs. sākuma fotogrāfijā. Izstādi veido deviņu fotogrāfu un viena kolektīva darbi. Izstādei atlasītā fotogrāfiju klāsta saknes ir vernakulārā fotogrāfija – līdzīgi kā Latvijā arī Japānā 20. gs. otrajā pusē plauka fotografēšanas entuziasms, tika dibinātas fotostudijas, izdoti žurnāli un brīvi eksperimentēts ar melnbaltā iespējām, lai panāktu pēc iespējas izteiksmīgākus attēlus reālistiskas koncepcijas ietvaros. Autoru lielākajai daļai fotogrāfija kļuvusi par profesiju, bet tādi autori kā Teisuke Čiba un Ičiro Kodžima ir Japānas melnbaltās fotogrāfijas ļoti augstu novērtēti klasiķi. Hiroši Ošima un Hideo Haga – astoņdesmito gadu poētisko dokumentālismu, Meiki Lins – modernās ainavas virzītājs, bet Sendai kolekcijas autoru grupa ir konceptuāli “anonīmā” dokumentālisma pārstāvji, ja minam dažus.

Papildus tam kurators izstādes saturā piedāvā poētisku vīziju par to, kā mūsdienu japāņu kultūra – sadzīve, celtnes, svētku un rituālu tradīcijas – atspoguļo Japānas vissenākās kultūras Džomon klātbūtni (15.gs.-1.gs. p.m.ē). Tohoku ir vieta, kur šāda veida Džomon idejas joprojām ir dzīvas, uzskata kurators: “Mūsdienās, kad modernā materiālā kultūra ir nonākusi strupceļā un zaudējusi vitalitāti, ir parādījusies interese par Tohoku garīgajām tradīcijām, kurām raksturīga brīvības sajūta un miers, kā arī pazemīga attieksme pret dabu un dabas gariem.”

Izstādē aplūkojamas vairāk nekā simt fotogrāfijas, ko deviņi fotogrāfi un viena fotogrāfu grupa uzņēmuši Tohoku reģionā. Izstādes autori: Teisuke Čiba, Ičiro Kodžima, Hideo Haga, Masatoši Naito, Hiroši Ošima, Meiki Lins, Masaru Tacuki, Nao Cuda, Naoja Hatakejama, Sendai Collection (Toru Ito, Širo Ouči, Makoto Kotaki, Vataru Macutani, Hidekazu Katakura, Hisaši Saito, Riudži Sasaki, Reiko Anbai).

Izstāde Mākslas stacijā “Dubulti” aplūkojama katru dienu no plkst. 9.00 līdz 18.30. Ekskursijas izstādē 4. oktobrī plkst. 15.00, 18. oktobrī plkst. 15.00. Ieeja brīva. Individuālas vai grupu eksursijas var pieteikt: https://www.facebook.com/artstationdubulti vai dubulti.art.station@gmail.com. Izstādi Latvijā organizē Japānas vēstniecība, izstādes ekspozīciju Mākslas stacijā Dubulti atbalsta Jūrmalas dome.