/ Foto Kvartāls / Notikumi

Top Georga Avetisjana fotogrāmata MOTHERLAND. FAR BEYOND THE POLAR CIRCLE.

Fotogrāfs Georgs Avetisjans un izdevniecība Milda books strādā pie jaunas fotogrāmatas – Motherland. Far Beyond the Polar Circle (Māteszeme. Tālu prom aiz Polārā loka). Šī grāmata ir stāsts par autora ceļu uz Sibīriju, kur 15 gadus izsūtījumā pavadījusi vecmamma un piedzimusi mamma. Grāmata kļuvusi par pētniecisku un dziļi saistošu ceļojumu, lai izprastu pagātnē sargātos noslēpumus. Izmantojot padomju laikā ražotu vidēja formāta kameru Salut, Avetisjans stāsta par pilsētu, kas uzbūvēta uz padomju ieslodzīto kauliem 163 kilometrus aiz Polārā loka, kur savulaik dzīvoja daudzi izsūtītie. Šis stāstījums seko kopienai un viņu balsīm, cerībām un sapņiem par nākotni, kas kontrastē ar valdības ierakstiem, arhīviem un īpaši slepeniem dokumentiem.

“Es ticu, ka šī fotogrāmata un tajā iekļautie materiāli, vēstules un atrastie dienasgrāmatu ieraksti veicinās izpratni par šiem politiskajiem noziegumiem, propagandu un vēsturi, kas atkārtojas mūsdienu Krievijā, kur deportācijas joprojām ir Padomju Savienības politiskā tradīcija. Grāmata parāda, cik ātri pagātne tiek aizmirsta,” stāsta Georgs Avetisjans.

Foto – Georgs Avetisjans

Krievijas režīms turpina izmantot tās pašas metodes. Vairāk nekā miljons cilvēku jau ir deportēti no īslaicīgi okupētajām teritorijām uz Tālajiem Austrumiem Sibīrijā. Grāmatas veidotāji uzsver, cik būtiski veidot šādas vēstures apzināšanos, izmantojot starpdisciplināru procesu, pētniecību un apkopojumu. Caur iemūžinātajiem šodienas mirkļiem un rakstītajiem pagātnes stāstiem grāmata atklāj šo cilvēku cieņas izjūtu un ticību, pat piedzīvojot kaut ko tik briesmīgu. Tā parāda, kā ar cerībām uz brīvību turpināt raudzīties nākotnē. Šī grāmata ir veltīta tiem, kas izdzīvoja vai diemžēl neizdzīvoja tajos gados.

Grāmata ir dizainēta un tulkota trijās valodās – krievu, angļu un latviešu – un ir gandrīz gatava nodošanai iespiešanai. Ir sākta pūļa finansējuma kapmaņa vietnē Kickstarter, tās mērķis ir savākt līdzekļus, lai segtu ražošanas izmaksas un nosūtīšanas izdevumus. Ideālā gadījumā tiktu segtas arī tulkošanas izmaksas no krievu uz angļu un latviešu valodām, teksta korektūra, grāmatas atvēršana un izstāde Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, ko kūrēs Mākslai vajag telpu, kā arī izplatīšana un pieteikšanās fotogrāfijas un fotogrāmatu festivāliem un konkursiem. Visa informācija atrodama šeit: https://www.kickstarter.com/projects/georgsavetisjans/motherland-far-beyond-the-polar-circle