/ Foto Kvartāls / Notikumi

Izsludina pieteikšanos balvai Meklējam jauno fotogrāfijā!

Līdz šī gada 6. oktobrim jaunie mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aicināti pieteikt savus darbus Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2025 (RFB – NEXT 2025) balvai Meklējam jauno fotogrāfijā!. Balvas ieguvējam, kuru izvērtēs starptautiska žūrija, būs iespēja nākamā gada maijā rīkot personālizstādi ISSP Galerijā RFB – NEXT 2025 programmas ietvaros. RFB – NEXT 2025 laikā tiks apbalvoti arī pārējie konkursa laureāti, tostarp īpašas balvas piešķirs fonds VV Foundation un Lietuvas grāmatu izdevniecība NoRoutine Books.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle dibināta 2015. gadā, un programma NEXT 2025 norisināsies tās 10 gadu jubilejā. RFB NEXT pievēršas Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem un kuratoriem. Balvas Meklējam jauno fotogrāfijā! mērķis ir atklāt un novērtēt jaunos māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku un piedāvā oriģinālu, laikmetīgu skatījumu un konceptuālu dziļumu. RFB – NEXT programmas veidotāji meklē tādu jauno autoru darbus, kuri rosina diskusijas un piedāvā daudzveidīgas idejas. Vienlaikus rīkotāji vēlas nodrošināt publisku platformu jaunajiem māksliniekiem, kuri uzsākuši radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā un ir gatavi sevi pieteikt plašākai auditorijai.

Piedalīties konkursā aicināti Baltijas valstu mākslinieki un fotogrāfi, kuri ir savas karjeras sākumposmā, piesakot darbus, kas tapuši pēdējo trīs gadu laikā. Plašāka informācija par pieteikšanos balvai pieejama Rīgas Fotogrāfijas biennāles mājaslapā.

Balvas ieguvēju noteiks starptautiska žūrija, ko pārstāv mākslas kritiķis, vēsturnieks un kurators Adams Mazurs (Adam Mazur, PL), festivāla Tallinn Photomonth radošā direktore Kulla Lāsa (Kulla Laas, EE), mākslinieks un kurators Pauļus Petraitis (Paulius Petraitis, LT), mākslas zinātniece un kritiķe Santa Hirša (LV) un māksliniece un Galerijas ISSP kuratore Iveta Gabaliņa (LV).

Žūrija noteiks ne tikai galvenās balvas ieguvēju, kas saņems iespēju rīkot savu personālizstādi ISSP Galerijā, bet nominēs arī piecus finālistus (ieskaitot uzvarētāju), kuri prezentēs savus darbus izstādes atklāšanas ietvaros. VV Foundation izvēlēsies savu laureātu, kas saņems 1000 eiro lielu naudas balvu, kā arī iespēju mēnesi pavadīt mākslinieku rezidencē Pāvilostā PAiR (Pāvilosta Artist in Residency), savukārt Vilmas Samuļonītes un Gīta Skudžinska (Vilma Samulionyte un Gytis Skudžinskas, LT) dibinātās Lietuvas neatkarīgās grāmatu izdevniecības NoRoutine Books balvas ieguvējam būs iespēja izdot savu fotogrāmatu.

2016. gadā Meklējam jauno fotogrāfijā! balvu ieguva Vika Eksta (LV), Andrejs Strokins (LV) un Alisa Nirgi (Alissa Nirgi, EE), 2018. gadā – Diāna Tamane (LV), Tāvi Suisalu (Taavi Suisalu, EE) un Kristīne Madjare (LV). 2019. gadā galveno balvu ieguva Annija Muižule (LV), savukārt 2021. gadā par galvenās balvas ieguvēju kļuva Visvalds Morkevičs (Visvaldas Morkevičius, LT), kurš saņēma arī pirmo fonda VV Foundation pasniegto atzinību. 2023. gadā galveno balvu ieguva Ieva Baltadonīte (Ieva Baltaduonytė, LT), bet fonda VV Foundation balvu Anna Dzērve (LV). Izdevniecības NoRoutine Books balvu līdz šim saņēmuši mākslinieki Ieva Balode (2016, LV), Madara Gritāne (2018, LV), Reinis Lismanis (2019, LV), Kristīne Krauze-Slucka (2021, LV) un Armands Andže (2023, LV).