/ Arnis Balčus / Blogs

Sākas Rīgas Fotomēnesis

Šonedēļ sākas Rīgas Fotomēnesis 2014 – jauns Baltijas jūras reģiona foto festivāls, kura programmā iekļautas vairākas izstādes, mākslinieku prezentācijas, portfolio skate, pašizdošanas pasākumi, filmu seansi, kā arī citas aktivitātes. Fotomēnesis ir Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums.

Jau šodien, 28. aprīlī pulksten 18.30, Laikmetīgā mākslas centra Ofisa galerijā atklās igauņu mākslinieces Margitas Lehmusas izstādi Mīlestības istaba, bet intensīvo maija mēnesi ievadīs izstāde iRIGA, kas no 1. maija būs skatāma t/c Galerija Centrs. Tajā fotogrāfijas atspoguļo Rīgu pašu iedzīvotāju acīm.

No 2. maija Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs skatāma zviedru fotogrāfa Sūnes Junsona (1930-2009) izstāde Dzīve un darbs, bet no 5. maija Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās varēs vērot piecu latviešu mākslinieku projektu Kaimiņi.

7. maijā pulksten 18.30 Rīgas Kino muzejā būs skatāmas Aivara Freimaņa dokumentālās filmas Putniņa izlidošana (1979) un Spoguļa dzilums (1980), Gunāra Bindes fotofilmas Hallo, Maskava! (1966), 
Rokas (1967), Salūts (1975), kā arī kinožurnālu Māksla (1966) un Padomju Latvija (1979) numuri. Kino seansi, kuros izrādīs filmas par fotogrāfijas vēsturi un fotogrāfiem, paredzēti arī 15., 22. un 29. maijā, ieeja bez maksas.

Rīgas Fotomēneša tematisko centru iezīmēs izstāde Viewfinders. Baltijas un Ziemeļvalstu laikmetīgā fotogrāfija, kas no 8. maija līdz 5. jūnijam būs apskatāma Rīgas Mākslas telpā. Izstādē būs eksponēti piecpadsmit autoru, tostarp divu Latvijas mākslinieku – Ievas Epneres un Ivara Grāvleja darbi, kas liek akcentu uz cilvēku sevis meklējumiem šodienas telpā. Turpat Intro zālē varēs aplūkot konceptuālā mākslinieka Dawid (Zviedrija) personālizstādi ROST/RUST, kura darbi – bez fotokameras veidotas fotogrāfijas – Zviedrijā 1980. gados izraisīja plašas diskusijas un mainīja priekšstatu par fotogrāfiju kā mediju.

Sāra Bjarlanda. No sērijas "Forsaken"
Sāra Bjarlanda. No sērijas "Forsaken"

9. maijā notiks portfolio skate, dodot iespēju topošiem un profesionāliem fotogrāfiem izrādīt savus darbus īpaši atlasītai starptautiskai fotogrāfijas profesionāļu grupai. Uz skati joprojām ir iespējams pieteikties.

9. maijā pulksten 17.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks fotogrāfijas eksperta Marka Prusta (Marc Prüst) lekcija par fotogrāfijas kā mākslas formas iespējām un robežām.

No 9. līdz 11 maijam The Mill (Brīvības 33) norisināsies Self Publish Riga pasākumi – starptautisks pašizdotu fotogrāmatu un grāmatu maketu konkurss, izstāde un publiskās lekcijas par pašizdošanu, fotogrāmatām un grāmatu dizainu.

Foto - Antuāns Dagata
Foto - Antuāns Dagata

14. un 16. maijā pulksten 18.00 sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fonda organizēto Mākslas festivālu Tête-à-Tête Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā notiks divu pasaulē atzītu fotogrāfu – JH Engstrēma (JH Engström, Zviedrija) un Antuāna Dagatas (Antoine D’Agata, Francija) uzstāšanās un darbu prezentācijas.

Rīgas Fotomēnesis 2014 piedāvās arī vairākus citus sadarbības pasākumus un izstādes, tostarp dāņu fotodokumentālista Jana Grarupa (Jan Grarup) personālizstādi Kara muzejā, Mērijas Elenas Mārkas (Mary Ellen Mark) personālizstādi Frames of America, kā arī Māras Brašmanes, Ivetas Vaivodes, Imanta Grosa, Aijas Bley personālizstādes un citus pasākumus. Pilnu programma apskatāma Rīgas Fotomēneša mājas lapā.

Mērija Elena Mārka. Dammu ģimene savā mašīnā, Losandželosa, 1987
Mērija Elena Mārka. Dammu ģimene savā mašīnā, Losandželosa, 1987

Rīgas Fotomēnesi organizē biedrība Rīgas fotomēnesis – fotogrāfs un FK galvenais redaktors Arnis Balčus, māksliniece un kuratore Inga Brūvere, mākslas zinātniece Aiga Dzalbe, fotogrāfs un Ziemeļu Ministru padomes direktors Imants Gross – sadarbībā ar nodibinājumu Rīga 2014, Ziemeļu Ministru padomi, FK, Latvijas Mākslinieku savienību, Dānijas Kultūras institūtu, Borisa un Ināras Teterevu fondu, Rīgas Mākslas telpu, Latvijas Nacionālo bibliotēku, ASV vēstniecību Latvijā, ISSP, Rīgas Kino muzeju, Laikmetīgās Mākslas centru, kā arī ar citām institūcijām.

Izdots arī Rīgas Fotomēneša katalogs, kas būs pieejams kopā ar Latvijas fotogrāfijas gadagrāmatu 2014.