/ Foto Kvartāls / Blogs

Rīgas Fotomēneša notikumi trešdien un ceturtdien

Šonedēļ turpinās Rīgas Fotomēnesis 2014, tuvākajās dienās gaidāma visintensīvākā fotofestivāla programma.

No 7. maija skatāmas divas jaunas izstādes – Imanta Grosa Vintages/Gadagājumi Vīna Studijā un Jana Grarupa Somālija. Karā un badā. Iesprostoti Latvijas Kara muzejā.

Dāņu fotogrāfs Jans Grarups (1968) ir pazīstams ar reportāžām no karadarbības zonām, no bada, slimību un reliģisku vai nacionālu aizspriedumu nomocītajām Āfrikas valstīm. Šīs izstādes centrā ir Somālija un tās iedzīvotāji, kuri kara šausmās dzīvo jau vairāk nekā 20 gadu. Ilgstošais sausums, kas valsti ir pārņēmis pēdējos gadus, somāliešu dzīvi padara vēl neciešamāku. Izstāde stāsta par cilvēkiem, kas ir iesprostoti starp karu, trūkukmu un izmisumu. Tomēr pats autors atzīst, ka Somālijas iedzīvotāji ir visbrīnišķīgākie, lieliskākie cilvēki, kādus viņš jebkad ir saticis, un, par spīti visam, viņi nav zaudējuši cerību uz labāku dzīvi.

Imants Gross (1953) personālizstādē rīkojas kā tauriņu kolekcionārs – kategorizē un kārto laika zīmes un ar insektu adatām vitrīnās piesprauž fotogrāfijas. Tā viņš veido savu pašportretu – ļoti personisku, bet nevilšus arī universālu sava laikmeta un savu paaudžu atainojumu. Tiklab viņa metodi var saistīt arī ar pin-up glamūro modeļu bilžu krāšanas kultūru: portreti, pašportreti, zīmīgas ainavas, klusās dabas, dažnedažādi momentuzņēmumi līdzīgi kā 1950. gadu popzvaigzņu attēli iestiprināti vitrīnās kā izžuvuši kukaiņi.

Šodien Rīgas Kino muzejā tiks aizsākta filmu programma, kuras centrā – fotogrāfa profesija un fotogrāfija kā medijs. Četros seansos tiks izrādītas latviešu, franču un amerikāņu dokumentālās un spēles filmas un kinožurnāli. Pirmajā seansā 7. maijā pulksten 18.30 būs skatāmas Aivara Freimaņa dokumentālās filmas Putniņa izlidošana (1979) un Spoguļa dziļums (1980), Gunāra Bindes fotofilmas Hallo, Maskava! (1966), 
Rokas (1967), Salūts (1975), kā arī kinožurnālu Māksla (1966) un Padomju Latvija (1979) numuri. Ieeja uz seansu ir bez maksas.

Reinis Hofmanis. No sērijas "Akmeņi", 2011
Reinis Hofmanis. No sērijas "Akmeņi", 2011

Savukārt no ceturtdienas, 8. maija, Mūkusalas Mākslas salonā apskatāma izstāde Ārzemes, kurā autori apskata jēdziena ārzemes transformāciju, mainīgos latviešu mākslinieku ceļojumu maršrutus, kā arī atsevišķas kultūrpolitiskās stratēģijas, kurām bijusi tieša ietekme mākslas darbu tapšanas procesā. Latvijas fotomākslas klasiķu Egona Spura un Jāņa Kreicberga fotogrāfijas iezīmē specifisko reportāžas žanra kā vizuālās informācijas nozīmi padomju periodā. Jaunāko latviešu autoru Ievas Epneres, Ivara Grāvleja, Reiņa Hofmaņa un Alņa Stakles fotosērijas – sociālkritiski un antropoloģiski ainavas un vides pētījumi – demonstrē mūsdienu mākslas dažādās prakses.

Māra Brašmane. Muzeja bēniņi II, 2013
Māra Brašmane. Muzeja bēniņi II, 2013

Ceturtdien, 8. maijā, pulksten 18.00 LNMM izstāžu zālē Arsenāls atklās latviešu fotogrāfes Māras Brašmanes izstāde Pārmaiņu laiks. Melnbalto un krāsu fotogrāfiju variētā izstāde ir veltīta LNMM galvenajai ēkai, kas pēc rekonstrukcijas – ar izstāžu zālēm bēniņos un pazemē, liftiem, restaurētajām telpām – iegūs pilnīgi jaunu identitāti. Izmantojot radušos iespēju, Māra Brašmane fotografē muzeju mirklī, kad no ēkas jau ir izvesta lielākā daļa mākslas kolekcijas, arhīvs un biroja inventārs, atsegti sienu apdares slāņi, kā arī atvērtas durvis uz telpām, kas izstāžu apmeklētājiem un nereti arī darbiniekiem ilgstoši palikušas slēgtas.

Ceturtdien divas fotoizstādes tiks atklātas arī Rīgas Mākslas telpā. Pulksten 16.00 būs iespējams tikties ar grupas izstādes Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija māksliniekiem un kuratori Ingu Brūveri. Izstādē, kuru atklās pulksten 19.00, piedalās mākslinieki no astoņām valstīm – Tobiass Feldts un Klāra Šelstrema (Thobias Fäldt & Klara Källström, Zviedrija), Sāra Bjarlanda (Sara Bjarland, Somija), Marge Monko (Igaunija), Pauls Kuimets (Paul Kuimet, Igaunija), Astrida Kruse Jensena (Astrid Kruse Jensen, Dānija), Marija Šovolda (Marie Sjøvold, Norvēģija), Pjeturs Tomsens (Pétur Thomsen, Islande), Mindaugas Ažušilis (Lietuva), Indre Šerpitite (Indre Šerpytyte, Lietuva), Sāra Geratsa (Sarah Gerats, Norvēģija), Joahims Fleinerts (Joachim Fleinert, Dānija), Larss Tunbjorks (Lars Tunbjörk, Zviedrija) un divi Latvijas mākslinieki – Ieva Epnere un Ivars Grāvlejs.

Indre Šerpitite. Baznīcas iela 14 Lentvarisā
Indre Šerpitite. Baznīcas iela 14 Lentvarisā

Turpat pulksten 18.30 Intro zālē tiks atklāta zviedru mākslinieka Dawid personālizstāde Rost/Rust (Rūsa), kura darbi – bez fotokameras veidotas fotogrāfijas – Zviedrijā 1980. gados izraisīja plašas diskusijas un mainīja priekšstatu par fotogrāfiju kā mediju.

Jau šobrīd ir apskatāmas vēl virkne Rīgas Fotomēneša 2014 izstādes – iRIGA t/c Galerija Centrs, igaunietes Margitas Lehmusas Mīlestības istaba Laikmetīgās Mākslas centra Ofisa galerijā, zviedra Sūnes Junsona Dzīve un darbs Latvijas Fotogrāfijas muzejā, projekts Kaimiņi vairāk nekā 100 sabiedriskā transporta pieturvietās visā Rīgā.