/ Mārtons Perlaki / Foto stāsts

Elemer

Elemer attēlo pasauli, kurā iespējas un kombinācijas nomaina cita citu, bet kameras uzmanības centrā ir viena centrālā figūra. Mēs nezinām, kas ir Elemer – autoraprāt, tas mums nav nemaz jāzina – viņš tiek veidots, gan izmantojot žestus, gan gluži burtiski, kamēr mēs vērojam, kā viņš parādās un kustas. Savukārt viņa kustības no vienkāršajām, Ungārijā radītajām klusajām dabām, ainavām un portretiem izvilina asprātīgu, halucinējošu un savādu saturu.

Elemer radās pēc tam, kad autors sāka kolekcionēt cigarešu kartītes – 20. gadsimta sākumā populārus iespieddarbus, kuriem vienā pusē ir saimnieciska rakstura pamācība, bet otrā attēls. Pirmajā mirklī attēli izskatās muļķīgi un bezjēdzīgi, bet tad, apgriežot otrādi, šīs piktogrammas piepeši iegūst jēgu. Šāda kartīšu apgriešana turpinās visā Elemer – putni, burbuļi, ķieģeļi, kartupeļi un pats Elemer tiek izrauti no sava konteksta, tie sagrūst un konfliktē.

Ungāru mākslinieks Mārtons Perlaki (Marton Perlaki, 1982) darbojas gan kinematogrāfā, gan fotožurnālistikā. Izvirzīts Pola Hafa balvai un ir 2015. gada Foam talantu balvas laureāts. Pašlaik dzīvo Ņujorkā. Elemer pieejams arī grāmatā.