/ Doroteja Novaka / Foto stāsts

Pastāsti man viņas stāstu, jo karš ir tikai puse no tā

Pastāsti man viņas stāstu, jo karš ir tikai puse no tā ir dokumentāls projekts, kas balstīts uz manas ģimenes imigrācijas vēsturi 1938. gadā, kad tā devās no Polijas uz Franciju. Uzmanības centrā ir mana vecmāmiņa Terēza, kura kopā ar ģimeni pameta Poliju, kad viņai bija 11 gadi. Dzimusi 1927. gadā, viņa uzauga Ostrovā Velkopolskā, kas pirms Otrā pasaules kara atradās Vācijas teritorijā. Viņas ģimene devās projām Otrā pasaules kara priekšvakarā un, pirms apmetās uz dzīvi Francijā, ieradās Beļģijā.

Neviens manā ģimenē nerunāja par pagātni. Terēzas stāsts nav tik pašsaprotams, kā var šķist, un es uzskatu, ka tur ir kas vairāk. Taču Polijā veiktie pētījumi nav bijuši veiksmīgi, un Terēzas stāsts joprojām palicis apslēpts. Pastāsti man viņas stāstu, jo karš ir tikai puse no tā ir mana vēlme uzzināt vairāk.

Doroteja Novaka (Dorothee Nowak, 1982) ir franču fotogrāfe, kas dzīvo Montreālā, Kanādā. Būdama poļu izcelsmes, viņa savos darbos pievēršas imigrācijai un pārvietošanās sekām. Piedalījies dažādās izstādēs, galvenokārt Kanādā.