/ Aleksejs Šliks / Foto stāsts

Ābola sēklu kaklrota

Katru reizi, kad domāju par savu dzimto valsti (Baltkrievija), atceros, cik brīnišķīgi atjautīgi un radoši ir cilvēki. Iespējams, šīs īpašības, tāpat kā iecietība, ir pārmantotas no padomju laika. Tā kā piedzimu 1986. gadā, daļu bērnības biju Padomju Savienības pilsonis un joprojām atceros savu pasi ar sirpi un āmuru uz vāka un veikalu tukšos plauktus.

Šī sērija ir balstīta reiz manā dzimtajā valstī valdošajā DIY kultūrā, kas manā bērnībā pletās plašumā. Patlaban, iestudējot savas fotogrāfijas, es atsaucos uz atmiņām un nostalģiskām sajūtām par lietām, ko agrāk esmu redzējis un dzirdējis, notikumiem, kuros esmu piedalījies.

Sērijā Ābola sēklu kaklrota (The Appleseed Necklace) es runāju par radošumu, amatniecību, uzcītību un lietu otrreizēju izmantošanu, kas cilvēkiem, dzīvojot apstākļos, kuros pastāvīgi kaut kā pietrūka, bija dabiska. Tas bija laiks, kad bija vai nu jāatrod veids, kā “nočiept” vajadzīgo, vai arī tas jāuzmeistaro no pieejamajiem materiāliem.

Lai gan patlaban šis dzīvesveids biežāk redzams mājvietu dekoros, savās fotogrāfijās cenšos atdzīvināt to, kas reiz bija vitāla nepieciešamība

Aleksejs Šliks (Alexey Shlyk, 1986) studējis matemātiku Baltkrievijas Valsts universitātē. Patlaban studē fotogrāfiju Karaliskajā mākslas akadēmijā Antverpenē, Beļģijā. 13. maijā viņa darbi būs redzami Rīgas Fotomēneša konkursa Fakti un precizējumi finālistu projekcijās.